• Početna>
  • Vesti>

Petković: Beograd ne naseda na provokacije iz Prištine; nervozu pokazuju oni kojima se bliže izbori

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na poslednju izjavu Ramuša Haradinaja o njegovoj želji da se na Kosovu raspiše referendum o ujedinjenju sa Albanijom, saopštenjem za javnost je danas odreagovao i direktor Kancxelarije za KiM Petar Petković koji kaže da nikada Beograd nije niti će nasedati na bilo čije pretnje i provokacije koje dolaze iz Prištine, niti će po istoj matrici odgovarati.

“Nervozu pokazuju oni kojima se izbori bliže, pa bi preko imena predsednika Srbije Aleksandra Vučića i na antisrpskoj retorici da pokušaju da podignu svoj politički rejting. Najnovije pretnje o stvaranju „Velike Albanije“, ukoliko Srbija ne prizna takozvano Kosovo, na tragu su onih jalovih Haradinajevih nadanja da će nas taksama od 100 odsto naterati na priznanje. Odoleli smo tada, odolećemo i svim budućim pretnjama i ucenama, jer nam je mir na prvom mestu. Poznato je, pak, da još od vremena Prizrenske lige postoji ideja o stvaranju takozvane “Velike Albanije”, tako da nema potrebe da se bilo ko u Prištini pravi i pravda da je na ovu ideju došao zbog navodne pasivnosti Brisela” stoji u saopštenju.

Petković naglašava da zato ni Brisel, ni Vašington, ni drugi centri moći ne smeju ostati nemi na ovakvo zveckanje oružjem i pretnje o stvaranju jedne veštačke i etnički očišćene tvorevine, opasne po mir i stabilnost na čitavom Balkanu.

“Svako odsustvo reakcije na ovako opasne namere, može se shvatiti i kao prećutno slaganje. Zbog toga je neophodno da se EU prema ovakvim istupima iz Prištine jasno i nedvosmisleno odredi. “Mi se ničijih pretnji ne bojimo i uvek ćemo znati kako da na najbolji način zaštitimo interese svog naroda. Međutim, koliko god se neko u Prištini trudio da nas natera na nepromišljenu reakciju, naš odgovor će uvek biti u duhu očuvanja mira i stabilnosti” istaknuto je na kraju teksta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još