Bogojavljenska liturgija u hramu Svetog Dimitrija

U Kosovskoj Mitrovici  u hramu Svetog Dimitrija liturgijom je obeležen današnji praznik Bogojavljenje, dan kada je prema predanju Božji glas objavio da je Isus njegov sin. Osveštana je voda koju vernici uzimaju i nose kući, jer se smatra dragocenom i lekovitom.

U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, povodom jednog od 15 navećih hrišćanskih praznika  Bogojavljenje, služena je liturgija.

Nakon liturgije usledila je sveta tajna pričešća i osveštana je Bogojavljenska vodica.

“Neka vam današnji dan i današnji praznik bilo na spasenje, svima nama, na zdravlje, na blagostanje, na slogu, da imamo što više vere i da budemo smireni, neka bi vas gosopod Bog blagoslovio, podario svako dobro, da bude srećan praznik na mnogo godina. Bog se javi”, poručio je vernicima protojerej stavrofor Milija Arsović.

Vernici uzimaju osvećenu vodicu i nose kući jer se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila. Pije se tokom cele godine radi zdravlja i prosvećenja duše i tela.

Za vernike Bogojavljenska vodica, kako kažu, znači mnogo, kao što je Sveto pričešće, delotvorna je.

Na današnji praznik prema predanju Božji glas je objavio da je Isus njegov sin. Na Bogojavljenje se nikada ne posti bez obzira koji je dan.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još