• Početna>
  • Vesti>

Blic: Nekadašnji zamenik Marka Đurića generalni konzul u Čikagu

Zamenik nekadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovu i Metohiju i aktuelnog ambasadora u SAD Marka Đurića, Damjan Jović postavljen je za generalnog konzula u Čikagu, saznaje Blic.

Tako se, po svemu sudeći, kako navodi Blic, deo tima iz Kancelarije za KiM seli na važne diplomatske dužnosti u Sjedinjene Američke Države, budući da je Marko Đurić nedavno preuzeo diplomatsku dužnost u Americi.

“Damjan Jović je bio jedan od bliskih Đurićevih saradnika, zato nije ni čudo što je odlučeno da bude generalni konzul jednog od najačih konzulata, a samim tim i ponovo u Đurićevom timu“,  kaže izvor Blica.

Jović je, inače, bio jedan od zvaničnika koji je 2018. godine  bio zajedno sa Markom Đurićem u Severnoj Mitrovici kada su pripadnici specijalnih jedinica ROSU kidnapovali i pretukli Đurića, a potom ga prebacili u Prištinu, nakon čega je upućen prema administrativnom prelazu Merdare gde ga je preuzela srpska policija.

Damjan Jović je bio član pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji u septembru 2015. godine, i zamenik direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Radio je u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike Srbije, kao i u Ministarstvu spoljnih poslova na poziciji pomoćnik ministra.

Završio je londonski univerzitet  UCL – SSEES u septembru 2009. sa master radom na temu „Međunarodna politika i bezbednost“,  kao i Karlov univerzitet u Pragu.

Fakultet političkih nauka završio je u Beogradu 2006. godine na smeru međunarodni odnosi.

Izvor Blic/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još