• Početna>
  • Vesti>

Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića pet dana pre završne reči

Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.

Pantović kaže da je optužnica sada proširena na osnovu iskaza tri svedoka koji su dati krajem juna i početkom jula prošle godine.

Navodi da tužilaštvo tokom postupka formalno ima pravo da menja ili proširi optužnicu, ukoliko tužilac smatra da su se pojavili neki novi dokazi u toku glavnog pretresa, ali:

„Čekati šest meseci, odnosno skoro sedam, to nije bilo u redu. Međutim mi tu ne možemo ništa“, dodao je Pantović.

U sklopu nove – proširene optužnice pominju se tri nova događaja sa kojim se povezuje Đokić, a koja nisu uvrštena u prethodnu optužnicu.

Pantović objašnjava da u slučaju proširenja optužnice odbrana dobija određeni rok za pripremu. Novi datum završne reči je 4. februar. Optuženi Đokić će se tada izjasniti o novim optužbama tužilaštva.

Zoran Đokić uhapšen je od strane Kosovske policije drugog februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžavan.

Prema optužnici podignutoj u junu 2019., Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili“.

Izvor : Kossev

Comments

Pročitaj još