• Početna>
  • Vesti>

Ubice Olivera Ivanovića nepoznate i nakon tri godine, advokati optuženih sudski proces ocenjuju kao sramotan

Ni posle pune tri godine ubistvo lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića nije rasvetljeno, ubice i nalogodavci su još uvek nepoznati, a ono što se sa sigurnošću može reći je da od prvog trenutka ovaj slučaj prate mnogi skandali i nelogičnosti, pre svega kada se ima u vidu sudski proces, koji do sada nije dao bilo kakve rezultate.

Loša istraga od samog početka dovela je do toga da se na podizanje prve optužnice čeka gotovo dve godine. Nedugo zatim usledila je i druga, a od nedavno je na snazi treća, dopunjena optužnica, za koju advokati odbrane i čelnici GI SDP tvrde da se gotovo uopšte ne razlikuje od prethodnih i da je, kao i prve dve, podignuta bez pravnog utemeljenja i potrebnih dokaza.

Potpredsednica GI SDP Ksenija Božović kaže za Kosovo Onlajn da je suđenje i čitav proces oko ubistva lidera ove stranke Olivera Ivanovića “najblaže rečeno sramota za kosovsko pravosuđe”.

“Od samog trenutka kada je ubijen Oliver i kada se na licu mesta pojavila Kosovska policija napravljen je propust i zato je istraga kasnije išla traljavo. Činjenica da se posle tri godine i treće optužnice ponovo vraćamo na početak je nedopustivo. Odluka tužioca da prekvalilfikuje dela u optužnici, bez ikakvih novih dokaza, je skandal za kosovski pravosudni sistem. I pored toga, mi nećemo da prestanemo da tražimo da se ubice Olivera Ivanovića izvedu pred lice pravde i kazne za ovaj gnusni zločin koji su počinili”, rekla je Božović.

Ona je dodala da će prilikom današnjeg obeležavanja trogodišnjice od ubistva Olivera Ivanovića još jednom uputiti podsetiti kosovske institucije i međunarodnu zajednicu da shvate da se ovaj zločin mora da se rasvetli i ubice i nalogodavci kazne, ukoliko žele demokratiju na prostoru Kosova.

Sumirajući dosadašnji tok ovog suđenja branilac Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović kaže da se i posle podizanja treće optužnice još uvek ne zna kada će početi proces.

“Proces se nepotrebno odugovlači, a najveća je greška nastala na samom početku kada su preuzimane prve istražne radnje. Trebalo je da budu preduzete tako da dovedu do jedne optužnice, koja bi mogla da ostane na snazi i da rezultira otkrivanjem počinioca tog krivičnog dela. Sa ovim trenutnim dokazima koje imamo, mi smo uložili na prethodnu optužnicu zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze. Svi naši zahtevi su usvojeni i optužnica je vraćena na dopunu, međutim došli smo u situaciju da je sada podignuta nova, treća optužnica, da pripremno ročište po toj optužnici ponovo nije održano iz poznatih razloga oko statusa advokata Korenice”, rekla je Filipović.

Ipak, ona ističe da za sada ne postoje prepreke za početak suđenja po novoj optužnici, jer je i taj problem oko branioca Nedeljka Spasojevića rešen.

“Sada trenutno ne postoje nikakve procesne smetnje koje bi mogle da dovedu do toga da se neko ročište odloži, ukoliko se ne iznađe neka nova mogućnost za zloupotrebu prava pa da se nastavi sa odugovlačenjem u ovom postupku”, ocenila je Filipović.

Do sada su više puta pogažene pravne norme i rokovi, a u prilog tome govori i činjenica da novo ročište nije zakazano iako je rok za to bio 15 sada, s obzirom da se osumnjičena lica nalaze u pritvoru.

Branilac Silvane Arsović veruje da će sud uskoro početi sa radom i da će pravda biti zadovoljena.

“Nadam se da će sud početi sa radom i da će se doći do pravičnog epiloga. Najgora situacija je što se do sada nije dešavalo da se pripremno ročište odlaže četiri puta, imamo tri optužnice povodom istog predmeta tako da su to sve nelogičnosti koje su se dešavale tokom ovog postupka”, zaključila je Filipović.

Mišljenje svojih kolega da se odlaganje pripremnog ročišta nepotrebno odugovlači deli i advokat Predrag Miljković koji pred većem Specijalnog suda zastupa Nedeljka Spasojevića.

“Mi smo sudu poslali zahtev da se saslušanje obavi u što kraćem roku budući da su sada ispunjeni svi uslovi da se sa postupkom suđenja nastavi. Ne vidim razlog za odugovlačenje budući da se ljudi nalaze u pritvoru 25 meseci. Nadam se da će sud uzeti u obzir načelo hitnosti postupka i što pre zakazati to prvo saslušanje”, rekao je Miljković.

On ocenjuje da je ovaj proces izazov za sve, ali da se zakon mora poštovati.

“Mogu da kažem da postoje određeni izazovi kako za nas advokate tako i za sud i tužilaštvo, ali zakon mora da bude poštovan”, jasan je Miljković.

Prekaljeni borac za pravdu sa višedecenijskim iskustvom sudije i advokata, Mahmut Haljimi nedavno je poručio za Kosovo Onlajn da nikada u svojoj sudskoj praksi nije video ništa slično, kao što se dešava u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

“Ono što sam čitao kroz sudsku praksu i pravnu nauku nigde nisam video da se desilo, da se o istoj stvari tri puta donose, takoreći, ispravljene optužnice, a one u stvari nisu uopšte promenjene u odnosu na prethodne. Zato smatram da se ovo radi samo sa jednim ciljem, a to je da neko pokušava da odugovlači ovaj postupak u nedogled”, rekao je Haljimi.

On je kao dodatnu nelogičnost naveo i neopravdano produženje pritvora njegovom branjeniku Marku Rošiću koji se više od 25 meseci nalazi iza rešetaka.

Haljimi ističe da je na svaku uloženu žalbu, potkrepljenu brojnim dokazima koji govore u prilog tome da Rošić ne treba da bude u pritivoru, dobijao potpuno identičan odgovor u odbijenici žalbe.

Mišljenje advokata Dejana Vasića, koji zastupa osumnjičenog kosovskog policajca Dragišu Markovića je da je “tužilaštvo sa ovih prostora tradicionalno produžena ruka vlasti, pa je i u ovom slučaju za vreme prethodne uprave Kosova, istraga ubistva Olivera Ivanovića instruirano sprovedena, uz upiranje da se kao krivci označe Srbi sa severa Kosova”.

On podseća da su ovaj postupak pratile brojne čudne stvari, nezabeležene u novijoj sudskoj praksi, a neke od njih su i to da su njegovom branjeniku za iste radnje vršene dve istrage, tri puta su mu određivane mere, a podignute su i tri optužnice.

“Obavezno javljanje u policijsku stanicu prvo mu je odredio Osnovni sud u Mitrovici. Kada je mera prestala, Dragiša je punu godinu bio slobodan, da bi mu Osnovni sud u Prištini za isto delo odredio sudski pritvor, koji je prekinut nakon tri meseca, pa je određeni period opet bio slobodan. Nakon podizanja optužnice ponovo je određeno javljanje u policijsku stanicu, koje je na snazi i sada. Koliko god ovo zvučalo kao zbrka, ovakvo postupanje i jeste potpuno konfuzno, nerazumljivo čak i iskusnim pravnicima, a kamoli laičkoj javnosti”, rekao je Vasić.

On je izrazio nadu i očekivanje od suda da ovakvo ponašanje sankcioniše i odbaci treću optužnicu kao nerazumljiv podnesak.

Povodom tri godine od ubistva Olivera Ivanovića, njegove stranačke kolege i prijatelji okupiće se danas u 10 časova na mestu gde je, ispred stranačkih prostorija, 16. januara 2018. godine ubijen sa više hitaca u leđa.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još