Rasimu Ljajiću nije dozvoljen ulazak na Kosovo

Predsedniku Socijaldemokratske partije Srbije Rasimu Ljajiću pripadnici Kosovske policije nisu dozvolili da pređe administrativnu liniju na Jarinju i da u Severnoj Mitrovici prisustvuje obeležavanju treće godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, javlja Tanjug.

Ljajić je na Jarinju, kako je saopšteno iz SDP, zadržan više od dva sata, jer mu je najpre rečeno da se prema podacima iz baze KPS vodi kao ministar u Vladi Republike Srbije i da mu je zbog toga potrebna dozvola za prelazak administrativne linije.

Kada je Ljajić objasnio da nije član vlade i da u SevernuMitrovicu ide u svojstvu građanina na obeleževanja godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, pripadnici KPS su rekli da sačeka par minuta, a tih par miuta je trajalo dva sata.

Posle toga Lajić je, kako se navodi u saopštenju, zvanično obavešten da ne može da uđe na Kosovo, a kao razlog, nezvanično mu je rečeno da političarima i državnim zvaničnicima Republike Srbije nije dozvoljen ulaz zbog izborne kampanje, koja je u toku.

Socijaldemokratska partija će o ovom incidentu obavestiti sve relevantne međunarodne organizacije, a posebno one koje se bave zaštitom ljudskih prava.

“Pitamo se o kakvom slobodnom protoku ljudi, roba i kapitala i zajedničkom tržištu, CEFT-i ili ‘mini Šengenu’, možemo govoriti, ako se ne dozvoljava ni odlazak na obeležavnje godišnjice nečije smrti”, poručili su iz te stranke.

Izvor: Tanjug

Comments