Petković: Viola fon Kramon pokazuje ili malicioznost ili dubinsko napoznavanje materije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da optužbe koje na račun Srbije iznosi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon, zbog navodnog brisanja adresa Albanaca koji žive u Srbiji, pokazuju ili njenu malicioznost ili dubinsko nepoznavanje materije.

“Ako je po sredi ovo drugo, činjenice pokazuju da je na osnovu analize međunarodnih organizacija iz 2015. godine u kojoj su učestvovali i Albanci, utvrđeno da u Medveđi živi 515 Albanaca”, objavio je na Tviteru Petković.

Istakao je da se takvim neodgovornim porukama, Kramon stavlja u službu velikoalbanskog nacionalizma.

“Svaka ideja pokušaja promene etničke strukture zasnovana na iredentističkim razlozima ledi krv u žilama i to je iskustvo ne samo Srbije, već čitave Evrope”, naglasio je  Petković u objavi.

Postavio je pitanje “kako to da se Viola fon Kramon nije setila da digne glas zbog ubistva zaštićenog svedoka”, Umesto što pokušava da nametne nepostojeću temu”.

Da podsetimo, nemačka poslanica iz redova Zelenih i izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola fon Kramon izjavila je ranije da pitanje adresa Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, na jugu centralne Srbije, mora hitno da bude rešeno.

Fon Kramonova je na Tviteru reagovala na objavu predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija, koji tvrdi da je “suspendovanje adresa Albanaca sa prebivalištem u Srbiji jedinstveno, s obzirom na to da je sistematično i da se odnosi samo na albansku manjinu”.

Prema oceni Viole fon Kramon, to je “ogroman problem” i predstavnici EU Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Oliver Varhelji trebalo bi da ga hitno reše sa Beogradom.

Izvor : RKM, Tanjug, Kosovo Online

Comments