• Početna>
  • Vesti>

Koha: Novi lider CDU Lašet iznosio pozitivne stavove o Kosovu

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel dobila je danas novog šefa – Armina Lašeta, a kako piše prištinska Koha, Lašet je neko ko je svojevremeno iznosio “pozitivne stavove po pitanju Kosova”.

Kako piše taj medij, Lašet se jednom prilikom oštro usprotivio stavu nemačkog političara Tila Saracina koji je rekao da “Turci napadaju Nemačku sa visokim natalitetom kao što to rade kosovski Albanci na Kosovu”.

“Istorija Kosova je malo komplikovanija. Ono o čemu Saracin priča je samo mentalitet diktatora Miloševića, koji je time opravdao svoju agresivnu srpsku politiku. Kosovski sukob nije izbio zbog nataliteta, već potiče iz Miloševićevog govora u Kosovu Polju 1989. godine. Tim govorom doveo je rat na Balkan”, odgovorio je Lašet svojevremeno svom kolegi Saracinu.

Lašet je takođe “stao u odbranu NATO intervencije na Kosovu”.

Koha napominje i slučaj kada je Lašet odlikovao Haralda Meurera za osnivanje organizacije koja je 1999. godine prikupiljala i novac za žrtve rata na Kosovu.

Inače, Lašet je bio premijer najmnogoljudnije pokrajine u Nemačkoj, Severne Rajne-Vestfalije.

On važi za umerenog kandidata bliskog kancelarki Angeli Merkel.

Naslednik Merkel neće imati presudan uticaj na pitanje Kosova

Politikolog Dimitrije Milić u izjavi za Kosovo onlajn je istakao da je Lašet političar koji je više za status kvo.

“Relativno je umernih stavova, bez veće nacionalne prepoznatljivosti i popularnosti, a i dosta spoljnopolitički mekši prema Kini i Rusiji. Iako nije omiljen u širem biračkom telu, poseduje afinitet od stranačkih delegata koji biraju novog lidera CDU”, rekao je Milić.

Kada je reč o kosovskom pitanju, Milić smatra da će Lašet biti konzervativan.

“To podrazumeva protivljenje svakoj potencijalnoj korekciji granica ili bilo kom iole rizičnom potezu. Da su pobedila druga dva kandidata, moglo je da se očekuje više podrške ka objedinjenom pristupu Evropske unije i Amerike po ovom pitanju. Pobeda Lašeta to manje podrazumeva”, rekao je Milić. 

Kako je dodao, Nemačka će imati veliki izazov da li će naslednik Angele Merkel biti dostojna zamena na unutrašnjem i međunarodnom polju, a kada je u pitanju naš region, tu neće biti većih promena.

“Što se tiče kosovskog pitanje, fokus analize bi trebalo u naredne četiri godine usmeriti na Vašington, više nego na Berlin. Odlučnije inicijative oko rešavanja kosovskog pitanja je teško moguće očekivati od Nemačke. Zahvaljujući pobedi Džoa Bajdena, teško je i očekivati različite i nekoordinisane inicijative SAD i EU. Ukoliko do rešenja dođe, naslednik Angele Merkel na njega neće imati presudan uticaj”, zaključio je Dimitrije Milić.

Izvor: Koha, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još