• Početna>
  • Vesti>

Ansambl VENAC, KIMKO i Skijališta Srbije organizovali školu skijanja za decu Kosmeta

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” u saradnji sa Agencijom za prevoz KIMKO iz Gračanice organizovali su za petnaestoro dece humanitarnu akciju – školu skijanja za decu sa Kosmeta u periodu od 13-15.01.2021. Ova akcija je nastavak prethodno organizovanog trodnevnog izleta koju je Venac sa Kimkom za istu decu organizovao 02,04. i 05. januara 2021. na Kopaoniku i Rajskoj banji, i tada su deca po prvi put imala priliku da skijaju.

Izabrano je 15. dece iz opštine Gračanica, uzrasta od 7. do 17. godina, koja pohađaju Školu folklora u Ansamblu VENAC i njihova braća i sestre, a koja su iz socijalnih kategorija. To su deca iz porodica koja su socijalno ugrožena i deca bez oba ili jednog roditelja.

Trodnevnu školu skijanja na Kopaoniku pomogla je kompanija Skijališta Srbije koja je donirala besplatne ski-paseve a prevoz je donirala Agencija za prevoz KIMKO iz Gračanice. Besplatnu obuku skijanja deci su omogućila tri diplomirana profesora fizičkog vaspitanja: Nenad Rusimović iz Dobrotina, Milan Rašić iz Lepine i Slobodan Vasić iz Donje Brnjice.

Nismo bili u mogućnosti da obezbedimo smeštaj na Kopaoniku pa su zato deca svakog dana ujutru putovala a u večernjim satima se vraćala za Gračanicu i to deci nije smetalo već su iskoristila priliku da se druže i tokom prevoza.

Ansambl Venac kao glavni organizator bio je odgovoran za organizaciju ove humanitarne akcije ali je ujedno i donirao troškove za iznajmljivanje ski-opreme koji su bili minimalni u iznosu svega 100 evra i to zahvaljujući Agenciji za rentiranje opreme na Kopaoniku koja je simbolično naplatila troškove.

“Da smo morali da platimo sve troškove ovog projekta – trodnevne škole skijanja oni bi iznosili 5.000 evra ali u ovom slučaju zahvaljujući dobrim ljudima iz Kimka, Skijališta Srbije i profesorima fizičkog vaspitanja ova humanitarna akcija koštala nas je samo dobre volje i izdvojenog vremena za decu.

Sva deca su presrećna što su dobila priliku da nauče skijanje i da uživaju u zimskim čarolijama na Kopaoniku. Roditelji dece i staratelji dece su veoma zahvalni na organizovanoj humanitarnoj akciji i što o njihovoj deci „opet“ brinemo, a mi – Venac, kao društveno odgovorna kulturna ustanova obećavamo da ćemo nastaviti da to i dalje činimo”, ističu u ansamblu.

Inače, ovih 15. izabranih mališana je prošle godine išlo na besplatno letovanje na more u Kotor u organizaciji Ansambla Venac a pokroviteljstva Pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske i podrške za prevoz od Agencije za prevoz KIMKO i Eparhije raško-prizrenske.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još