Zbog izjava o Kosovu više od 90 intelektualaca traži ostavku predsednika SANU

Grupa od 93 intelektualca uputila je danas otvoreno pismo Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) kojim zahtevaju da predsednik SANU dr Vladimir Kostić podnese ostavku zbog izjava o Kosovu i Metohiji, prenosi Sputnjik.

Vladimir Kostić nedavno je ponovo uzbudio javnost izjavama da „neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije de fakto niti de jure u našim rukama“ i da je u ovom trenutku „jedina politička mudrost na koji način sa elementima dostojanstva napustiti Kosovo“.

Za sutra u podne je najavljen protest ispred SANU povodom Kostićevih izjava, a grupa od 93 intelektualca uputila je otvoreno pismo SANU u kome se zahteva da predsednika te institucije podnese ostavku kako bi sačuvao ugled, dostojanstvo i legitimitet Srpske akademije nauka i umetnosti.

Tekst otvorenog pisma SANU prenosimo u celosti:

“Imajući u vidu značaj SANU na čijem se čelu Vladimir Kostić nalazi, a istovremeno sagledavajući svu štetnost njegovih javnih istupa, smatramo neodložnim potezom da predsednik podnese ostavku

Umesto da se najznačajnija srpska naučna i kulturna ustanova priprema za obeležavanje velikog i važnog jubileja – 180 godina od osnivanja Društva srpske slovesnosti, tokom kojih su postignuta zadivljujuća ostvarenja koja bi trebalo da posluže kao putokaz za delanje u budućnosti, pažnja javnosti usmerena je na neprilične i neodgovorne komentare predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti o Kosovu i Metohiji.

Iznoseći lične stavove o ovome pitanju, a nastupajući u svojstvu predsednika SANU, čime je zloupotrebio funkciju, prof. dr Vladimir Kostić više puta do sada, neposredno ili posredno, predlagao je da se prihvati protivpravna odluka albanskih političkih predstavnika sa Kosova i Metohije iz 2008. godine i tako suštinski prizna jednostrano proglašena „nezavisnost“ južne srpske pokrajine. Ovakvo zalaganje ne samo da je protivustavno i lišeno logike pravnih, istorijskih, ekonomskih, bezbednosnih, političkih i drugih nauka već je i duboko nemoralno. Na takav način bi se našim sunarodnicima, ali i svim stanovnicima Kosova i Metohije lojalnim Republici Srbiji poslala nedvosmislena poruka da su prepušteni sami sebi, sa svim posledicama koje to donosi.

Objašnjavajući svoj stav politikantskim parolama, zaobilazeći niz lako proverljivih činjenica, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti pokušao je i da relativizuje nalaze ogromnog broja istraživača koji su svoje radove posvetili problemu Kosova i Metohije, kao i rešenju kojem Srbija treba i može da teži. Imajući u vidu značaj SANU na čijem se čelu prof. dr Vladimir Kostić nalazi – kako za srpsku nauku i kulturu, tako i za razvoj države i društva u celini, a istovremeno sagledavajući svu štetnost njegovih javnih istupa, smatramo neodložnim i najbezbolnijim potezom da predsednik podnese ostavku. Na taj način bi se sačuvali ugled, dostojanstvo i legitimitet Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ukoliko se to ne dogodi, zabrinuti smo da najveća žrtva pokušaja štetnog političkog mešetarenja jednog čoveka može biti ustanova osnovana uredbom kneza Mihaila Obrenovića daleke 1841. godine”.

Izvor: Sputnjik

Comments