• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra

Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.

U saopštenju Kancelarije EU na Kosovu se navodi, da će pomenuti projekti omogućiti pružanje podrške, socijalne zaštite, kao i ekonomski oporavak najugroženijim grupama na Kosovu, u koje spadaju deca i žene.

Ovaj program cilja oko 200.000 građana.

Cilj projekata je pomaganje i oko 8.000 porodica koje žive u siromaštvu, kao i porodice koje pripadaju manjinskim grupama ili nisu zvanično registrovane, dodaje se u saopštenju.

Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, kazao je da je pandemija korona virusa stvorila osećaj izolovanosti među pojedincima i destabilizovala društveni život.

„Zbog toga sa zadovoljstvom pokrećemo ovaj program, koji će doprineti jačanju solidarnosti i socijalne kohezije u našim zajednicama, duboko uzdrmanim dramatičnim efektom pandemije i njenim uticajem na živote ljudi“, dodao je Sunjog.

Ambasador Sunjog je rekao i da Evropska unija zajedno sa partnerima ulaže trud kako bi se zapadnom Balkanu obezbedio pristup antikovid vakcinama.

Projekte koji su pokrenuti danas realizovaće Program UN za razvoj (UNDP), “Save the Children” i međunarodna organizacija za migracije (IOM), u saradnji sa kosovskim ministarstvom za rad i socijalna pitanja.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još