• Početna>
  • Vesti>

Radio Kosovo zabranio emitovanje ispovesti o stradalim Srbima

Uredništvo Radio Kosova u Prištini jednostrano je odlučilo da prekine emitovanje serijala audio drama posvećenih nestalim osobama, zato što se u nekoliko emisija govori o nestalim Srbima na Kosovu. Autor radio drama je produkcija “Integra” iz Prištine pod vođstvom Kuštrima Koljićija, prenosi RTS.

Audio drame su nastale na osnovu knjige uspomena “Živeti sa sećanjima na nestale”, koja otkriva priče 10 porodica sa 33 nestale osobe tokom sukoba na Kosovu.

Nakon finalizacije produkcije audio drama, razumevanjem i dogovorom, “Integra” i Radio Kosovo postigli su sporazum da se 10 epizoda emituje na Radio Kosovu, bez nadoknade.

Iz nevladine produkcije “Integra” naveli su da su počeci saradnje sa Radio Kosovom bili korektni, da je premijera prve epizode audio drame emitovana 14. decembra 2020. godine, a sutradan repriza.

Druga epizoda emitovana je 21 decembra 2020. godine na osnovu ispovesti Srpkinje iz Štrpca, o nestalom suprugu tokom rata.

Kada su shvatili da je ta epizoda posvećena ispovesti srpske porodice, u Radio Kosovu, bez upozorenja su odlučili da ne emituje reprizu zakazanu za 22. decembar 2020, kao ni ostale emisije.

“Integra” je nakon ovakvih odluka sazvala hitan sastanak sa čelnicima Radio Kosova, koji su “ljutito poručili da nisu pristali na reprizu sadržaja na osnovu ispovesti porodica nealbanskih žrtava, uprkos tome što je 10 epizoda audio drama unapred dogovoreno”.

Iz ciklusa od 10 epizoda tri se baziraju na iskazu nealbanskih porodica, koje u  Radio Kosovu odbijaju da emituju, i prisiljava “Integru” da prekine saradnju.

“Odluka o cenzuriranju audio drama šokirala nas je i zabrinula, ostavljajući nas da shvatimo da se na Kosovu nastavlja i održava etnocentrični javni diskurs u odnosu na prošlost rata, gde vlada politizovanje“.

Ovom akcijom Radio Kosovo kao javna ustanova, krši elementarno pravo predstavnika žrtava civilnog rata, jao i jednan od ključnih principa demokratije – slobodu izražavanja.

Poricanja, cenzure ili druge interpretacije istine gledaju se kao pokušaj ometanja procesa suočavanja s prošlošću, produbljivanja pukotina i etničkih antagonizama, kao i sećanja na prošlost”, ocenjuju u “Integri”.

Dodaju da je položaj Radio Kosova neetičan i bolan za porodice nestalih osoba koje su skupile snage da sarađuju i artikulišu svoje zahteve.

Pozivaju lokalne institucije, politički spektar, medije, aktiviste za ljudska prava, organizacije civilnog društva i međunarodne institucije da hitno reaguju na radio cenzuru, jer ovakvim pristupom javnom emitovanju i suočavanju sa prošlošću, uskraćeno je pravo žrtava i njihovih porodica na pravdu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još