• Početna>
  • Vesti>

Pravnici: Svi osuđeni u prethodne 3 godine nemaju pravo učešća na izborima

Svako lice koje je u poslednje tri godine osuđeno na kaznu zatvora, novčanu ili uslovnu, ne može se kandidovati na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara 2021. godine, smatraju vodeći pravnici na Kosovu, a prenosi RTK.

Nekadašnji  predsednik Ustavnog suda Enver Hasani i bivši predsednik Vrhovnog suda Fejzulah Hasani, koji su učestvovali na okruglom stolu u organizaciji Kosovskog pravnog instituta na temu „Ko ima pravo da se kandiduje na izborima?“.

Nekadašnji  predsednik Ustavnog suda, Enver Hasani smatra da presuda Ustavnog suda ne ostavlja nikakvu sumnju u pogledu osuđenih u poslednje 3 godine.

“Ni u dispozitivu ni u obrazloženju presude, Ustavni sud nije ostavio nikakvu sumnje. Svi koji su osuđeni u prethodne tri godine, bez obzira na stepen i težinu krivičnog dela, ne mogu se kandidovarti na izborima. Sud nije pravio razliku u pogledu težine i vrste krivičnog dela,  generalno ponavlja da u venecijanskom izveštaju nema citiranog naloga koji to kaže. Ne verujem da postoji neko ko to može drugačije protumačiti. Preko medija sam čuo da će se Kurti kandidovati, ali se presuda ne može tumačiti drugačije“, naglasio je Hasani.

Bivši predsednik Vrhovnog suda Fejzulah Hasani slože se sa stavom struke.

“Centralna izborna komisija za verifikaciju kandidata mora poštovati standardni Ustav, zakone i Krivični zakonik Kosova. Svako ko je osuđen, neće imati pravo da se kandiduje na ovim izborima”, naglašava Hasani

Advokat Kujtim Kerveši  i direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftara dele stav bivših predsednika Ustavnog suda, da niko ko je osuđen u prethodne 3 godine ne može učestvovati na izborima.

Izvor:  Kosovo Online/RTK1

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još