Novosti: Priština i EU pozivaju novu administraciju SAD da ponište Vašingtonski sporazum

Priština uz pomoć zapadnih promotera kosovske države ponovo pokušava da ucenjuje Srbiju, sruši Vašingtonski sporazum i izbegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. U ovoj očigledno dobro sinhronizovanoj akciji, jedna na drugu nadovezuju se provokativne izjave briselskih i prištinskih zvaničnika, koje za krajnji cilj imaju da Beograd prizna nezavisnost Kosova, prenose Novosti.

Najpre se iz sedišta EU oglasila Viola fon Kramon, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, koja je izjavila da je “takozvani Vašingtonski sporazum bio pod znakom pitanja u trenutku potpisivanja”, da njegova svrha “nije bila da donese stabilnost na Balkan”, već je to “uglavnom bio pi-ar potez Ričarda Grenela”.

Dok se još čuo eho njene izjave, oglasio se i kosovski premijer Avdulah Hoti. On je, i to posle sastanka koji je održao sa Albancima sa juga centralne Srbije, zapretio da će Priština ponovo uvesti recipročne mere prema Beogradu ako se proces dijaloga ne okonča sporazumom o međusobnom priznavanju. Hoti je poručio i da u tome računaju na pomoć međunarodnih partnera, a sudeći po Fon Kramonovoj – ta podrška će biti izdašna. Jer, ona ne samo da je kritikovala Vašingtonski sporazum, tvrdeći da pojedine njegove tačke uopšte nemaju pravni efekat ili su sporne, poput otvaranja ambasade u Jerusalimu, nego se ustremila i na ZSO. Za nju je Zajednica “složeno pitanje i na njega se mora odgovoriti, ali definitivno ne u ishitrenoj deklaraciji, koju nisu videle strane u procesu”.

Od srpskih zvaničnika već su se čule ocene da je Fon Kramonova otvoreni promoter “samoproglašene nezavisnosti Kosova”, da govori ono što prija ušima političara u Prištini i “opsesivno napada predsednika Vučića”. Ona je već isticala da Srbija može u EU samo ako prizna Kosovo.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković oštro je u utorak odgovorio na Hotijeve pretnje:

„Pred svake izbore, političari u Prištini pokušavaju da svoj rejting podignu napadima na predsednika Vučića i zvanični Beograd, jer kada građanima nemaju šta da ponude, onda su im Srbija i Srbi dežurni krivci za sve. Međutim, biću potpuno jasan. Sa nama niko ne razgovara jezikom ucena i vara se svako ko misli da takvim stavom može doprineti rešavanju pitanja KiM. Očekujemo i da se međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno odredi prema ovakvim istupima Prištine“, rekao je Petković.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM, kaže nam da je sada potpuno jasno da Priština ne želi nikakav dogovor sa Beogradom koji bi podrazumevao kompromis, i da u tome računaju i na EU, ali i na novu administraciju u Vašingtonu:

„Lideri Albanaca nisu spremni na ozbiljne razgovore o normalizaciji odnosa i od dolaska Džozefa Bajdena u Belu kuću očekuju da se SAD vrate nekadašnjoj politici jednostranih pritisaka na Beograd. Sve ovo za cilj ima da se u potpunosti obesmisli dijalog, jer je jasno da ih nećemo priznati. Beograd ne sme da upadne u zamku da bude okrivljen za propast dijaloga, ali mora i da se oštro suprotstavi ucenama Prištine i pokušajima da se i jug centralne Srbije uvuče u proces rešavanja kosovskog pitanja“, istakao je Drecun.

Nemanja Starović, iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je da Fon Kramonova i Hoti pokušavaju da obezvrede Vašingtonski sporazum

„Izjava izvestioca EP za KiM, u kojoj obezvređuje značaj Vašingtonskog sporazuma, na širem planu oslikava antagonizam levo-liberalnih krugova u Evropi prema Donaldu Trampu i njegovom političkom nasleđu, a krajnje konkretno predstavlja nagoveštaj kako će izgledati politika zvaničnog Berlina, ukoliko se nakon izbora ove jeseni u vladi nađe stranka Zeleni čiji je Fon Kramonova visoki zvaničnik. Isto tako, najave Hotija o povratku Prištine politici jednostranih mera, osim predizbornom marketingu, služe i za opipavanje pulsa dolazeće predsedničke administracije SAD”, naglasio je Starović.

Starović smatra da će SAD i sa novim predsednikom ostati privržene realizaciji sporazuma potpisanog u Beloj kući i neće dozvoliti da Priština neispunjavanjem prihvaćenih obaveza narušava autoritet najveće svetske sile, bez obzira na naklonost koju Albanci uživaju među zvaničnicima nove administracije.

Nakon ovih izjava oglasio se i Ramuš Haradinaj  lider Alijanse za budućnost Kosova, koji je istakao je da će ukoliko postane predsednik Kosova učiniti sve da Kosovo postane članica NATO.

“To je ključ bezbednosti i mira u regionu i najbolji odgovor na Vučićeve provokativne izjave”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo online / Novosti

Comments