Osmani u Briselu traži pritisak EU na Beograd

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani zatražila je od komesara za proširenje i susedstvo EU Olivera Varheljija da ta organizacija utiče na Beograd u sprovođenju sporazuma potpisanih u Briselu.

“Što se tiče dijaloga, Osmanijeva je istakla potrebu ujedinjenja čitavog političkog spektra oko ovog procesa, kako bi on bio uspešno završen. Ona je od EU tražila da bude glasna u odnosu sa Srbijom, kako bi sprovela sporazume potpisane u Briselu”, navodi se u saopštenju iz kancelarije Vjose Osmani.

Od Varheljija, sa kojim se sastala u Briselu, tražila je pomoć Evropske komisije da ubedi države članice da liberalizuju vize za žitelje Kosova.

Prenela je da je približavanje EU među ključnim ciljevima u Prištini, potvrđujući volju institucija i građana za daljim unapređenjem u ovom procesu.

“Bitno je da budemo svesni da nedostatak ambicije ili angažovanja od svake strane u procesu evropskih integracija znači da podrška i poverenje građana na putu integracija u EU može da padne”, kazala je Osmanijeva.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još