• Početna>
  • Vesti>

CIK: Za sada bez koalicija na izborima, poslednji rok za prijavljivanje sutra do 18 časova

Nijedna stranka do sada nije proglasila predizbornu koaliciju, a portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi izjavio je za Gazeta Ekspres da je rok za proglašenje koalicija sutra do 18 časova.

Dodao je da u Zakonu o izborima postoje pravila koja političke stranke moraju poštovati kada su koalicije u pitanju, te da se koalicija može sastojati samo od političkih partija.

„Političke stranke registrovane pri Centralnoj izbornoj komisiji, koje žele da učestvuju na izborima putem koalicije, moraju da obaveste CIK do 12. januara i do 18 časova. Prema Zakonu o opštim izborima, koaliciju mogu činiti samo političke stranke“, rekao je Eljezi.

Potvrdio je da CIK do danas nije dobio nijednu najavu koalicije od političkih partija.

“Do sada nismo dobili nijednu najavu za učešće na izborima putem koalicije”, rekao je Eljezi.

Istakao je da političke stranke treba da vode računa o pravilima utvrđenim u Izbornom zakonu.

„Političke stranke koje ne obaveste CIK da će na izbore izaći kao koalicije, ne mogu se prijaviti za sertifikaciju i kandidovati se u okviru koalicije nakon utvrđeng roka. Takođe, političke stranke koje izjave da će se kandidovati u ime koalicije, posle 12. januara, ne mogu same da se kandiduju na izborima“, rekao je Eljezi.

Dodao je, da stranka koja se povuče iz koalicije posle 12. januara, ne može da se kandiduje sama niti da bude u koalciji sa bilo kojom drugom strankom.

„Politička stranka koja se povuče iz koalicije nakon 12. januara ne može se sama takmičiti niti biti u koaliciji sa bilo kojom drugom strankom. Ostatak te koalicije može učestvovati na izborima. Takođe, sve registrovane stranke koje se odluče da učestvuju na izborima, moraju da potpišu obrazac koalicione saglasnosti“, rekao je Eljezi.

Ranije je iz Demokratske partije Kosova i Nisme bilo najava o koaliciji, ali do sada se nisu zvanično izjasnile.

Alijansa za novo Kosovo je takođe najavljivala koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova, međutim lider te partije Isa Mustafa juče je za Gazeta Ekspres izjavio da DSK na izbore izlazi sama.

Istakao je da će se na listi DSK naći imena ljudi sa kojima je ta stranka sarađivala i ranije.

Izvor: Kosovo Online, Gazeta Ekspres

Foto: Gazeta Ekspres

Comments

Pročitaj još