• Početna>
  • Vesti>

CIK odlučio da se glasači koji žive u inostranstvu prijavljuju telefonom, u suprotnom gube pravo glasa

Centralna izborna komisija danas je odlučila da bi glasači koji žive van teritorije Kosova trebalo da se registruju za glasanje putem ipošte, a u odluci CIK navodi se da se putem imejla mogu prijaviti članovi uže porodice koji imaju isto prezime, prenosi Koha.

Proces potvrđivanja prijavljivanja će se obavljati putem telefonskog kontakta. CIK objavljuje da će u slučaju da se podnosilac prijave ne odazove pozivu njegova prijava biti odbačena.

Centralna izborna komisija nije precizirala kada će glasači koji žive izvan Kosova biti pozivani i da to zavisi od lokalnog vremena, koje se razlikuje od države do države.

“Ako se podnosilac prijave ne prijavi telefonom, njegova prijava će biti odbijena“, navodi se u odluci CIK.

Ovu odluku kritikovao je opozicioni pokret Samoopredeljenje.

“Centralna izborna komisija umesto da pojednostavljujući proceduru podstiče dijasporu da se registruje za glasanje na izborima 14. februara čini suprotno. Dodaje neustavne i nezakonite kriterijume. Pravo glasa je nepovredivo, ne može se onemogućiti samo zato što neko nije odgovorio na telefonski poziv! Ova odluka je apsurdna koliko i nezakonita i neustavna, stoga se mora promeniti i moramo joj se usprotiviti!”, napisala je na Fejsbuku članica predsedništva Samoopredeljenja i bivša ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još