• Početna>
  • Vesti>

Iz “Samoopredeljenja” ponovo pominju reciprocitet u odnosima sa Beogradom

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine ne treba očekivati pre proleća 2022 godine, kada će u Srbiji biti održani predsednički izbori, procenjuje list “Koha ditore”, ističući da će nova kosovska vlada, ako bude predvođena pokretom “Samoopredeljenje” ponovo vratiti reciprocitet u odnosima sa Beogradom.

Portparol pokreta Perparim Krieziu, kaže da bi odnosi između Beograda i Prištine “trebalo da budu recipročni”. 

Rekao je da je to “minimum odnosa koji se može imati međusobno”.

“U to smo verovali i zato smo uspostavili reciprocitet, a zatim smo kritikovali nelegitimnu vladu kada je uklonila reciprocitet. Za nas reciprocitet nije neposredna mera, ekvivalentna vladinoj odluci koja se može povući. Za nas je to nacionalna politika, o čemu smo stalno govorili, verovatno od 2011. godine”, rekao je on.

“Verujemo da reciprocitet treba da postoji kao princip u odnosu sa Srbijom”, ističe Krieziu. 

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta u Prištini kaže da svaku meru u odnosu prema Beogradu treba uskladiti sa međunarodnim faktorom.

“Svaki korak koji preduzima nova vlada mora biti dobro osmišljen, koordinirani koraci sa Evropskom unijom u ovom slučaju kao posrednicima i Sjedinjenim Državama, i da bi se zaštitili i garantovali interesi Kosova”, rekla je ona.

“Dakle, trebalo bi da postoji pragmatizam ako se ne čini da je Kosovo nekonstruktivna strana, a Srbija konstruktivna”, istakla je Krasnići.

Krasnići upozorava da svaki proces samostalnog donošenja odluka može da ima kontraefekat.

“Ako idemo na jednostrane akcije, koje ne moraju nužno da imaju podršku međunarodne zajednice, mogu da se pretvore u bumerang”, kaže Krasnići. 

“Preostaje nam da odlučimo putem kojim moramo da idemo, ali moramo da znamo da bilo koja akcija može da imati posledice i moramo da ih izbegnemo”, dodala je Jeta Krasnići.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još