• Početna>
  • Vesti>

Specijalno tužilaštvo: Krasnići da ostane u pritvoru, on je bio glavni arhitekta zločinačkog poduhvata

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da se protivi zahtevu za puštanje iz pritvora bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija, prenosi Reporteri.

Tužilaštvo je 22. decembra poslalo pretpretresnom sudiji dokument na 18 strana u kom je obrazložilo svoje argumente za zadržavanje Krasnićija.

U podnescima Specijalizovanog tužilaštva citiraju se neke Krasnićijeve navode u kojima je negirao da je OVK kidnapovala ljude.

“Srž udruženog zločinačkog poduhvata po ovom pitanju bio je napad na protivnike OVK, kako je definisano u potvrđenoj optužnici za one za koje se smatra da su sarađivali sa neprijateljima OVK ili one koji nisu podržavali ciljeve OVK. Kao portparol OVK i zamenik vrhovnog komandanta, Krasnići je bio glavni arhitekta ovog zajedničkog cilja. Krasnići je davao razne intervjue kao portparol koji je zastupao Generalštab, uključujući jul 1998, gde je, negirajući da je OVK izvršila otmice, izjavio da ako neki ljudi trpe da su pre u pitanju albanski saradnici Srba nego srpski civili “, navelo je Specijalizovano tužilaštvo u svojim podnescima.

Specijalizovano tužilaštvo kaže da Krasnići u ovim intervjuima iznosi činjenice da je OVK pritvarala saradnike srpskog režima, te da su njihova imena ili objavljena na spisku ili su pogubljeni.

Tužilaštvo je, podsetilo i na izjavu bivšeg Kurtijevog savetnika Škeljzena Gašija, da su pojedinci iz OVK počinili zločine u toku rata na Kosovu.

“U objavi na Fejsbuku pre manje od osam meseci, Krasnići je Škeljzena Gašija nazvao ’saradnikom’ jer se usudio da javno kaže da su pripadnici OVK počinili zločine. Zbog toga je Gaši dobio pretnje smrću , potvrđujući da su stavovi Krasnićija ostali nepromenjeni“, navedeno je u dokumentaciji tužilaštva.

Specijalizovano tužilaštvo optužilo je  Krasnićijeve advokate da pokušavaju namerno da smanje značaj i uticaj svog klijenta.

“Jakup Krasnići je bivši predsednik Skupštine Kosova i bivši privremeni predsednik Kosova. Takođe je bivši zamenik komandanta OVK. Doživotni kontakti sa OVK. Krasnići ima pristup istoj širokoj mreži podrške kao i drugi okrivljeni u ovom slučaju. Ova mreža je očigledno sposobna da sakrije Krasnićija  na Kosovu ili da obezbedi njegovo bekstvo u drugu zemlju “, navodi se u tvrdnjama Specijalizovanog tužilaštva.

Specijalizovano tužilaštvo je podsetilo na slučaj Smija Luštakua koji je pobegao iz UKCK, za vreme dok mu se sudilo.

Specijalizovano tužilaštvo je takođe pomenulo slučaj Remzija Šalje, poznatog kao komandant „Crvene jabuke“, koji je pobegao sa Kosova kada je dobio poziv od Specijalnog suda, zbog čega  je za njim raspisana međunarodna poternica.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri

Foto: Print screen

Comments

Pročitaj još