Gračanica: Božić je praznik mira i radosti

U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.

Liturgiju u manastiru Gračanica služio je vladika Teodosije, koji je poručio “da Božić za sve nas predstavlja praznik mira i radosti”.

“Za sve nas pravoslavne hrišćane Božić je veliko okrepljenje u ovim danima kada narod strada na različitim načinima, a najviše zbog ove opake bolesti koja hara celim svetom. Ovakvi praznici kao što je Božić nama dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi, da bi mogli da odolimo svim iskušenjima onim spolja ali i onim iznutra”, kazao je Vladika Teodosije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je nakon liturgije istako “da rođenje Isusa Hrista svaki put iznova predstavlja rađanje nove nade, rađanje vere i snaženje duha da ostanemo i opstanemo ovde na Kosovu i Metohiji”.

“Neka današnji paraznik da, da iz prošle godine izazova uđemo u godinu pobede, jer svaka nova kuća koju sagradimo, i svaki novi put koji izgradimo, svaka nova bolnica, zgrada, crkva koju podignemo, jeste pobeda i korak ka miru i blagostanju”, poručio je Petković.

Prisustvo većeg broja vernika na bogosluženju ove godine je izostalo zbog pandemije koronavirusa i poštovanja epidemiloških mera. Pored Petkovića liturgiji su prisustvovali i gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović, predsednik PO SO Priština Ljubinko Kradžić, direktor KBC Priština Bratislav Lazić.

Predviđeno je da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u 12 sati Domu zdravlja Donja Gušterica uruči sanitetsko vozilo.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još