• Početna>
  • Vesti>

Badnji dan u crkvi Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice: Kosovo i Metohija su naša kolevka, naš dom i naš grob

U hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice  u prisustvu nekolicine vernika i poštovanje epidemioloških mera, služena je liturgija, a nakon toga obavljeno je paljenje badnjaka.

Pravoslavni vernici prisustvovali su služenju liturgije i paljenju Badnjaka u južnom delu Kosovske Mitrovice.

U hramu koji je oskrnavljen u martovskom pogromu osećanja vernika kada ga posete uvek su pomešana.

“Iz godine u godinu sve je veći broj vernog naroda koji dolazi i time šalje jasnu poruku da je KiM naša kolevka, naš dom, ali i grob, i da nemamo nameru da napuštamo svoje vekovno ognjište”, njihove su reči.

Liturgiju je služio paroh Nenad Stojanović. On i njegova porodica jedini su Srbi u ovom delu grada.

Paroh Stojanović je poželeo vernicima da u miru i blagostanju provedu predstojeće praznike. “Svi mi hrišćani i nosimo krst oko vrata drveni jer je Hristos i drvetom počeo da se ogreva, a kasnije na drvetu stradao i ovo drvo neka nam bude svima kao pomoćnik u ovom životu, neka greje naša srca, neka greje našu dušu, našu porodicu, naš dom i neka nam Bog bude na pomoć svima, da nas čuva i da nam pomogne uvek kad nam treba. Srećan današnji praznik, srećno Badnje jutro na mnogo godina da ste živi i zdravi”.

U hramu Svetog Save na Božić liturgija će se služiti u 6 sati ujutru. Drugog i trećeg dana praznika liturgija će počinjati od 8 sati, kazao je paroh Nenad Stojanović.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još