• Početna>
  • Vesti>

SAD deportuju uhapšenog internet hakera Ardita Ferizija na Kosovo?

Pripadnik grupe informativnog piratstva Ardit Ferizi, koji je terorističkoj grupi Islamske države dao lične podatke za više od 1.300 osoba američke vlade i vojnih zvaničnika, nalazi se u zatvoru u Pensilvaniji i zbog lošeg zdravstvenog stanja traži oslobađanje, a po svemu sudeći biće deportovan na Kosovo, odakle je poreklom, izveštava Periskopi.

Aleksandrijski Sud u Sjedinjenim Državama prošlog meseca presudio je u slučaju Ferizija, poznatog kao vođa grupe Internet hakera pod nazivom “Kosovska hakerska bezbednost“.

Ferizi je uhapšen 15. oktobra u Kuala Lumpuru, prenosi AP, pozivajući se na šefa malezijske policije Halida Abu Bakara.

Poreklom sa Kosova, Ferizi je prva osoba u SAD koja je osuđena zbog ove optužbe, hakovanje računara i terorizam. Trenutno se nalazi u saveznom zatvoru u Luisburgu u Pensilvaniji, a može biti pušten 2032. godine ukoliko se proceni da je imao dobro vladanje, prenosi AP.

Kako prenosi Reporteri, Ferizi je zatražio od saveznog sudije u Aleksandriji da ga pusti iz zatvora. U rukom napisanom pismu iz zatvora, rekao je da su ga astma i gojaznost doveli u visok rizik za izloženost kovidu-19. Takođe je rekao da ga posebna ograničenja u zatvoru primoravaju da se prijavljuje osoblju svaka dva sata, povećavajući tako kontakt sa čuvarima i rizik od zaraze virusom.

Kako se navodi, tužioci su se usprotivili njegovom puštanju na slobodu, a okružni sudija Leon Brinkem odbio je Ferizijev zahtev tokom saslušanja u utorak, navodeći, između ostalih, zabrinutost da bi mogao nastaviti hakovanje ako bude pušten.

Ferizi je u Maleziju otišao u avgustu 2014. godine da bi studirao računarstvo i forenziku u privatnom institutu u glavnom gradu Kuala Lumpuru.

Izvor: Reporteri/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još