• Početna>
  • Vesti>

Ansambl “Venac” iz Gračanice čuva i prezentuje kulturno nasleđe u digitalnoj formi

Jedini profesionalni ansambl narodnih igara i pesama “Venac” iz Gračanice, otvorio je Centar za digitalizaciju i postao prva kulturna ustanova na Kosovu i jedna od retkih u Srbiji koja je započela ovaj proces, pišu Večernje novosti.

Prema rečima Snežane Jovanović, direktorke ansambla, “Venac” je stvorio uslove da započne digitalizaciju svog administrativnog rada, ali će uporedo raditi na digitalizaciji svog umetničkog rada, a sve u cilju zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa sa prostora Kosova i Metohije.

“U malenom mestu velikog imena, Gračanici, gde Milutinov manastir stameno čuva srpsko ime, “Venac” sa velikom čašću sakuplja, čuva, neguje, razvija i prezentuje kulturno nasleđe sa Kosova i Metohije, kao i cele Srbije, kroz igru, pesmu, muziku i običaje”, kažu iz ansambla “Venac”.

Jedan od najbitnijih zadataka članova ovog ansambla, kako ističu folkloristi “Venca”, jeste da igre, pesme običaje i tradiciju naroda sa Kosova prezentuju na sceni. Na svom repertoaru, zasnovanom pre svega na folklornoj tradiciji ovog podneblja, ansambl ima oko 35 koreografija.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još