• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Do kraja 2021. prosečna plata 570 evra, penzija 270

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da će pre kraja 2021. godine prosečna plata u Srbiji biti 570 evra, a prosečna penzija preko 270 evra.

“Verujem da ćemo uspeti da pre kraja godine obezbedimo da prosečne plate u Srbiji budu 570 evra, a penzije da podignemo na preko 270 evra prosečno i to bi bio značajan uspeh za tešku godinu”, rekao je Vučić za Pink.

Vučić je rekao da će, ukoliko rast bude preko 5 odsto BDP, do kraja 2021. godine biti još jedno povećanje i plata i penzija, te da će biti obezbeđeno i više jednokratnih davanja za penzionere.

“Nama se pokazalo iskustvo sa davanjem 100 evra kao izuzetno jer je podiglo i potrošnju i ekonomski optimizam”, rekao je Vučić.

On je naveo da će morati da se radi i u građevinarstvu i da se podiže industrija, ali da će se dodatno obezbeđivati novac za penzionere i druge građane.

Upitan da li je to rađanje “srpskog privrednog čuda”, Vučić je rekao da je teško govoriti o tome kad živite u zemlji koja nije bogata, ali da brojevi govore za sebe.

Kako je rekao, u razgovorima sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel govorio je i o ekonomskoj situaciji u Srbiji.

Merkel je, kaže, znala brojeve i bila je zadovoljna, dok je Makron bio čak i pomalo iznenađen brojevima i uspehom.

Vučić je rekao da je Srbija ubedljivo najbolje u Evropi podnela ekonomski teret krize zbog korona virusa i najavio više “opzitivnih iznenađenja za penzionere”.

Govoreći o frilenserima, koji su juče protestovali, Vučić je rekao da će država pokušati da pronađe rešenje i kompromis.

Vučić kaže da oni moraju da plate poreze, ali da i država mora da preuzme deo krivice.

“Ako oni nisu bili apsolutno sigurni da moraju da plate poreze, onda i mi moramo da sagledamo, da napravimo nekakav kompromis, da vidimo da li su znali i kako je to izgledalo pre pet, četiri, tri godine”, rekao je Vučić.

Vučić je na Pinku ponovio da će od sutra penzije biti povećane 5,9, odsto, plate u javnom sektoru pet odsto, dok će minimalna zarada biti veća za oko 2.000 dinara, odnosno 6,6 odsto.

Kada je reč o povećanju plata, medicinski radnici dobiće povišicu pet odsto, dok će ostali u javnom sektoru dobiti najpre od 1. januara povećanje plate 3,5 odsto, a u aprilu dodatnih 1,5 odsto.

Povišicu će od januara dobiti i pripadnici Vojske, s tim da će oni u aprilu dobiti i dodatno povećanje od 10 odsto, koje neće biti linearno.

Do kraja januara najmanje 4 različite vakcine u Srbiji

Do kraja januara u Srbiji ćemo imati najmanje četiri vakcine protiv korona virusa, različitih svetskih proizvođača, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon što je Kina odobrila svoju prvu vakcinu protiv korona virusa za opštu upotrebu kompanije Sinofarm, Vučić je rekao da veruje da u narednim danima mogu da se očekuju isporuke prvih kineskih vakcina, kako bi ih naša Agencija pregledala i ispitala.

“Imaćemo i dve vakcine sa Zapada, razgovaraćemo i sa Modernom i sa Astrazenekom, sa Džonsonom”, rekao je Vučić za TV Pink.

Podsetio je da je juče u Srbiju stigla ruska vakcina “Sputnik V”, čije će mnogo veće količine stići u narednom periodu, dok je još pre nje stigla Fajzerova vakcina.

“Važno je da napadnemo koronu, da bismo mogli da radimo, da izlazimo iz svega ovoga, da čuvamo živote i da se posvetimo napretku”, istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija ove godine, zbog kovida 19, izgubila mnogo ljudi, i time platila strašnu cenu, ali i primetio da su država, a pre svega lekari u kovid sistemu, dali sve od sebe, radili i borili se protiv virusa, i da je zemlja uspela da, bude nešto uspešnija ili manje neuspešna u toj borbi, od drugih u regionu i Evropi.

Stopa javnog duga 56,8 odsto

Srbija će 2020. godinu završiti sa stopom vladinog javnog duga od 56,8 odsto BDP, dok će na konsolidovanom nivou stopa javnog duga biti 57,8 odsto, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je to dobra vest, imajući u vidu da je samo na mere ekonomske podrške potrošeno šest milijardi.

On je za Pink rekao da Srbija uspeva da održava stopu javnog duga više od 2,2 odsto, odnosno 3,2 odsto ispod Mastriht nivoa, navodeći da je i Nemačkoj porastao javni dug značajno više nego Srbiji.

“To je važno za našu budućnsot i decu da ne ostavljamo prevelike dugove i da možemo zrelo da upravljamo javnim finansijama”, rekao je Vučić.

On je naveo i da sledeće godine stopa javnog duga ne bi smela da pređe 60, 61 odsto BDP, budući da će biti velikih ulaganja u infrastrukturu, auto-puteve, pruge.

Čestitao je premijerki i ministru finansija na načinu na koji vode javne finansije

Širenje gasovoda dovodi investitore

Predsednik Srbije  najavio je danas da će sutra ujutro otvoriti za komercionalni saobraćaj gasovod kroz našu zemlju I istakao da sprovesti gasifikaciju svih delova Srbije jer gas dovodi investitore.

Vučić je, za TV Pink, objasnio da će gasovod, koji otvara sutra u šest ujutro, doneti Srbiji povojlniji gas uz maksimalnu cenu od 155 dolara.

To je, kazao je, niže nego gas koji dobijamo na mađarskoj granici preko Ukrajine, koji staje 160 dolara po hiljadu kubika, uz dodatne doplate za tranzit.

“Sada ćemo imati gas po eni od 155 dolara maksimalno, plus 12 do 14 dolara za transport kroz naš sistem. Mnogo niža cena, koja je veoma povoljno, ali istovremeno dobijaćemo kroz takse na procenat koliko smo vlasnici novac za vraćanje kredita za izgradnju gasovoda”, rekao je on.

Gasovod se otvara u šest ujutro, jer, kako kaze, tada kreće komercijalni ugovor, od tada kreće da teče komercionalno gas.

Podsetio je da je po pitanju gasa bio otvoren i pošten prema Rusima i Amerikancima, kojima je rekao da smo zainteresovani za odličan kvalitet gasa I pre svega nisku cenu. “Nemojte da nam nudite cenu od 600 dolara”, kazao je Vučić.

Ukazao je da je problem što još nije urađena unutrašnja gasifikacija u celoj zemlji, navodeći da, na primer na opštini Cukarica, Voždovac, Palilula, Zemun i dalje ima mnogo grejanja na čvrsta goriva, što zagađuje vazduh.

Vučić smatra da je to verovatno zbog cene, jer priključak košta između 800 i 900 evra, plus kotao.

« Moramo da vidimo kako to jeftinije da ponudimo, jer time dobijamo jeftinije gorivo za ljude i čistiji vazduh za sve nas », dodao je on.

Sekundarni gasovod, kaže, mora da se spusti i na jug Srbije.

S tim u vezi rekao je da u Vladičinom Hanu Teklas hoće da pravi drugi fabriku ali ne može bez gasa.

“Neće investitori da dođu gde nema gasa. Ključno pitanje jednog nemačkog investitora, kojem smo ponudili da investira u Valjevo, da treba brza saobraćajnica, koju smo krenuli da gradimo, i gas, što ćemo morati da uradimo. Nedostaje gasovod do Novog Pazara, mora da se pojača i u Podrinju, a nedostaje sekundarna mreža na kompletnom istoku Srbije”, naglasio je on.

Vučić je kazao da je dogovore da se kompletna sekundarna mreza uradi za istok Srbije od Negotina do Sokobanje da time pokušamo da privučemo investitore.

“Kada imate gas, osim čistijeg vazduha ste mnogo toga postigli. Moći ćemo da postignemo nižu cenu gasa, što diže našu konkurentnost fabrika na tržištu”, objasnio je on.

Jedini gradimo četiri autoputa, a uskoro kreće i peti

Vučić je rekao ida je Srbije jedina zemlja u Evropi koja gradi istovremeno četiri autoputa.

Najavio je da će uskoro početi da se pravi i peti, to jest Fruškogorski koridor, od Novog Sada do Rume.

Predsednik je rekao da će Srbija imati veoma velika ulaganja u autuputeve, puteve i pruge.

“Očekujemo da uložimo u gradnju i totalnu rekostrukciju više od 1.200 kilometara regionalnih i lokalnih puteva. Plus imamo održavanje svih puteva, za šta će biti opredeljeno 27 milijardi dinara. Budžetom je predviđeno 15 milijardi u izgradnju novih puteva, ali gledaćemo to da dupliramo kako bi što više izgradili puteve u Srbiji”, istakao je Vučić.

Istakao je da je i to važno za podizanje standarda života građana.

Zapitao je koja to zemlja danas u ovo vreme gradi četiri autoputa i uskoro počinje peti.

Podsetio je da Srbija uveliko gradi autoput od Čačka do Požege dodajući da sada idu najteži radovi zbog miniranja, kao i da ima dosta problema sa eksproprijacijom.

“Kineski CRBC izvanredno radi i očekujem da će do Svetog Nikole, 19. decembra, biti gotova deonica Čačak – Požega”, kazao je Vučić i ističući da će to puno značiti za građane u tom delu zemlje.

Navodi da je se gradi i Moravski koridor, to jest autoput Pojate – Preljina koji će povezati koridore 10 i 11, zatim da se gradi autoput Ruma – Šabac i u nastavku brza saobraćajnica Šabac – Loznica, kao i da odlično napreduju radovi na novom mostu preko Save kod Šapca.

Gradi se i autoput Kuzmin – Sremska Rača koji je deonica autoputa ka Sarajevu, dodao je Vučić.

Najavio je da uskoro kreće i izgradnja Moravskog koridora Novi Sad – Ruma.

“Sinoć sam dobio informaciju da je Institut za puteve završio projekat gradnje brze saobraćajnice od skretanja sa autoputa za Požarevac do Donjeg Milanovca”, kazao je Vučić.

Predsednik ističe da uvek ima puno problem, na primer, da ih je bilo puno u izgradnji brze pruge Beograd – Novi Sad, sa novim gasovodom, ali da se to sve rešava na dnevnom nivou.

Nije stabilnost bogom dana, postiže se radom

Vučić je rekao da nisu bogom dani mir i stabilnost i da je potrebno mnogo truda, rada i energije da se očuvaju.

“Mir i stabilnost smo čuvali sve ove godine, a bilo je mnogo izazova I u odnosima sa Prištinom, različitih vrsta izazova i sa nekim zemljama u regionu i mnogo unutrašnjih izazova. Nemojte da smetnete sa uma da ste imali pozive na rušenje ustavnog poretka, upad u skupštinu. Uspeli smo da sačuvamo stabilnost, uspostavimo red i mir, i to primenjujući minimalnu fizičku prinudu, u poređenju sa najrazvijenijim demokratskim zemljama”, objasnio je Vučić za Tv Pink.

Istakao je da su mir i stabilnost preduslov za dovođenje investitora i razvoj zemlje.

“Ljudi misle da je to zagarantovano i da se neće menjati. Kao što uzimaju zdravo za gotovo da je kurs dinara već godinama stabilan na 117,5 do 118 dinara. Odličan posao je s tim u vezi obavila guvernerka Jorgovanka Tabaković. Cela naša fiskalna stabilnost nije ugrožena. Ljudi su na to naviknuti i ne razumeju koliko je potrebo mnogo truda, rada, energije”, zaključio je on.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još