• Početna>
  • Vesti>

KP: Značajan porast ubistava kao rezultat nasilja u porodici

Prema statističkim podacima kosovske policije, 2020. godinu obeležio je značajan porast ubistava kao rezultat nasilja u porodici a do decembra ih je bilo devet, piše Koha.

U 2019. godini registrovano je sedam slučajeva ubistava usled porodičnog nasilja četiri kada je muž ubio ženu, a u jednom slučaju je suprug, osim što je ubio ženu, ubio i sinovu suprugu. Jedan slučaj je bio kada je brat ubio brata, a drugi kada je majka ubila bebu.

Do kraja novembra 2020. godine registrovano je devet slučajeva ubistava usled porodičnog nasilja. U jednom slučaju muž je ubio ženu, u drugom brat – brata, sin je ubio majku, u drugom sin je ubio oca. Zabeležen je i slučaj kada je sin ubio oba roditelja, u jednom slučaju je ćerka ubila oca, majku dva brata, u jednom nećak je ubio teču, i ubistvo brata od tetke.

Kosovska policija saopštila je da decembarska statistika nije ovde uključena, jer se slučajevi još istražuju.

U decembru su u Prizrenu bila dva slučaja ubistava u porodici. U jednom slučaju pripadnik kosovske policije ubio je devojku a potom I sebe, u drugom, sin je usmrtio oca nožem . Sinoć je u tragediji u Požaranu kod Vitine, u porodici koja je na odmor došla iz Švajcarske, čovek ubio suprugu, dva sina, a potom i sebe.

„Nasilje u porodici je svetski fenomen sa kojim se može susresti u bilo kojoj zajednici i bilo gde u svetu i kao takvo utiče na celo društvo, na svim nivoima i u svim slojevima.

Mere i kontinuirana posvećenost kosovske policije ostalim institucionalnim mehanizmima u sprečavanju pojave slučajeva sa elementima porodičnog nasilja odražavaju proaktivni pristup na polju prevencije i svesti društva.

Upravljanje prioritetnim slučajevima od strane KP, saradnja građana sa policijom i svest građana uticali su na povećanje prijavljivanja slučajeva.

Pozivajući se na pokrenute slučajeve i posebno u situaciji i okolnostima u vreme pandemije, kosovska policija traži od svih građana da ne pokazuju nasilje ni protiv koga “,navode u Kosovskoj policiji.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još