Ansambl “Venac” otvorio Centar za digitalizaciju

Ansambl “Venac” je danas otvorio Centar za digitalizaciju i zvanično započeo proces digitalizacije.

Venac je prva kulturna ustanova na Kosovu i Metohiji koja će započeti proces digitalizacije i jedna od retkih u Srbiji.
Tokom 2020. godine ansambl je radio na formiranju svog Centra za digitalizaciju. Kupljena je računarska, elektronska, foto i video oprema u vrednosti od milion dirana. Kupljeni su i licencirani programi za audio i video montažu, kao i program za muzičko komponovanje. Venac je stvorio uslove da započne digitalizaciju svog administrativnog rada ali će uporedo, i pre svega, raditi na digitalizaciji svog umetničkog rada a sve u cilju zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa sa prostora Kosova i Metohije.
U prethodna tri meseca organizovala se i obuka dvoje zaposlenih za proces digitalizacije koji će raditi po uputstvima direktora i članova Umetničkog saveta Ansambla “Venac”.
Prvi proizvodi Centra za digitalizaciju su novi sajt Venca (www.ansamblvenac.rs) kao i video spotovi koje će plasirati od 01. januara 2021, a u toku je priprema novog digitalnog projekta, ali starog naziva, “Zaigraj i Ti kolo”.
Venac će u narednoj godini uložiti još milion dinara za dodatne tehničke uslove Centra za digitalizaciju .
Za formiranje ovog centra zaslužno je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, koje inače finansira Venac kao državnu kulturnu ustanovu i time pomaže da se bogato nematerijalno kulturno nasleđe Kosova i Metohije maksimalno zaštiti i sačuva ali i prezentuje svetu.

Izvor: Radio Kosovska Mittrovica

Comments

Pročitaj još