• Početna>
  • Vesti>

Kosovo do 2023. neće podnositi zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama

Vlada Kosova prihvatila je plan da do 2023. godine neće podnositi zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama poput Saveta Evrope, Svetske zdravstvene organizacije, Uneska i Svetske trgovinske organizacije, prenosi RTK.

Iako se izbori očekuju uskoro, Hotijeva vlada odobrila je Plan rada za narednu godinu u kojem se navodi da do 2023.godine Kosovo neće podnositi zahteve za prijem u važne međunarodne organizacije.

Vlada je takođe odobrila Zakonodavni program i Spisak strateških dokumenata.

Aktuelna vlada izradila je projekcije politika izvršne vlasti za naredne tri godine, iako će  birači izaći na birališta početkom 2020. godine.

Između ostalog, vladin kabinet je odobrio Plan rada za 2021. godinu, u kojem su navedene i akcije za naredne dve godine. Odluka vlade u tehničkom mandatu da se do 2023. godine Kosovo uzdrži od jačanja međunarodnog subjektiviteta naišla je na oštre medijske kritike. Hotijeva vlada obrazložila je Plan rada za 2021., ali i dve naredne godine po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama Kosova.

„Naredne godine biće sastavljena samo lista međunarodnih institucija i organizacija od posebnog značaja za Kosovo. Za 2022. planirano je da se pripreme prijave i eventualno prijavljivanje za članstvo u manje organizacije. Za 2023. godinu predviđeno je prijavljivanje za članstvo u organizacije, koje imaju veliku ulogu u međunarodnom osnaživanju Kosova, kao što su Savet Evrope, Svetska zdravstvena organizacija, UNESCO i Svetska trgovinska organizacija”, saopšteno je iz Hotijeve vlade.

Premijer Hoti, tokom septembra potpisao je Vašingtonski sporazum u Beloj kući, koji predviđa  jednogodišnji moratorijum na prijavu Kosova za prijem u članstvo međunarodnih organizacija.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još