• Početna>
  • Vesti>

Veber: Kosovo tokom pregovora sa Srbijom pokazalo visok stepen nesnalaženja

Ekspert za balkanska pitanja Bodo Veber ocenjuje da je Kosovu potrebna ustavna reforma političkog sistema. Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo poslednjih godina, a posebno 2020. godine, pokazuje da je kosovski politički sistem posle rata ozbiljno oštećen, prenosi Koha.

Veber je rekao da odlazak bivšeg predsednika Hašima Tačija i predsedavajućeg Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija treba smatrati početkom uništavanja (posle)ratne političke elite.

Veber je izjavio da je Tači, koji je jedna od glavnih ličnosti novije istorije na Kosovu, privatizovao dijalog sa Srbijom zbog svog ličnog interesa. Prema njegovim rečima, Tači je čak bio spreman da trguje delom teritorije, što Veber proglašava činom izdaje, i dodaje da veći deo političke elite nije spreman da se tome javno usprotivi.

Stručnjak za balkanska pitanja takođe je pomenuo upravljanje situacijom sa kovidom-19, za koje kaže da je od početka politizovano.

“Videli smo početkom ove godine da je veliki deo političke elite spreman da zloupotrebi tradicionalne odnose Kosova sa Sjedinjenim Državama da bi rešio unutrašnje političke nesuglasice, to jest srušio vladu. Videli smo i da ista elita zloupotrebljava pitanje proglašenja vanrednog stanja, neophodnog u celoj zemlji zbog situacije sa kovidom-19, u istu svrhu, samo da bi se to pitanje zaboravilo istog trenutka kada je došlo do promene vlade „uprkos velikom broju inficiranih tokom poslednjih meseci, što nažalost ne mogu nazvati drugačije nego kontinuiranim političkim masovnim ubistvom“, rekao je on.

“Sada se odlazak Hašima Tačija i Kadrija Veselija može videti kao početak uništavanja (posle)ratne političke elite”, dodao je on.

Veber veruje da je Kosovu potreban predsednik koji predstavlja jedinstvo. Rekao je da bi izbor takve ličnosti mogao biti važan korak ka reformi političkog sistema zemlje.

“Predsednik koji je okrenut budućnosti, idealno bi bilo da to bude neko ko zna kako da predstavlja Kosovo na svetskoj sceni i ko zna nešto veoma važno za međunarodne pregovore – neko ko može da pomogne parlamentarnim strankama da pronađu neophodno jedinstvo u budućoj obnovi Kosova i u pregovorima sa Srbijom“, rekao je on.

Početkom 2021. godine Kosovo će se suočiti sa vanrednim izborima, što je posledica odluke Ustavnog suda, koji je proglasio neustavnim glas poslanika Etema Arifija, što je bilo presudno za obaranje Hotijeve vlade. Iako Ustavni sud još nije objavio potpunu presudu koja vršiocu dužnosti predsednika Vjosi Osmani omogućava da odredi datum izbora, Veber naglašava da postoje sumnje da će novi parlament biti ponovo blokiran, upravo zbog izbora predsednika.

Osmani je vršilac dužnosti predsednika od novembra, kada je Tači podneo ostavku kako bi se pojavio pred Specijalnim sudom u Hagu. Zajedno sa Tačijem, optuženi su i Veselji, šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi i bivši predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

“Od ovih izbora očekujem promenu političke generacije, bez obzira na to ko će pobediti. Ali s druge strane, ozbiljno sumnjam da će novi parlament biti blokiran nepostizanjem sporazuma u vezi sa izborom predsednika“, rekao je on.

„Sa Bajdenovom administracijom doći će do stvarne obnove dijaloga između Kosova i Srbije“, smatra Veber.

Veber je takođe govorio o dijalogu između Kosova i Srbije. Rekao je da je kosovska strana tokom tri i po godine pregovora o konačnom sporazumu pokazala visok stepen nesnalaženja.

Ti pregovori, kaže on, uglavnom zbog odgovornosti nekih aktera u EU i SAD, do sada nisu bili stvarni pregovori o konačnom i sveobuhvatnom sporazumu. Ali, prema njegovim rečima, pošto je sporazum o razmeni teritorija sprečen, nisu bili štetni.

Rekao je da dolaskom administracije koju predvodi novi predsednik Džozef Bajden vidi povratak bliskoj transatlantskoj saradnji i stvarni nastavak pregovora između Kosova i Srbije, dodajući da će to biti presudno pitanje u 2021. godini.

Izvor:

Comments

Pročitaj još