• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM oštro osuđuje obijanje kuće porodice Repanović i traži hitno pronalaženje počinioca

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je danas zabrinutost
zbog još jednog napada na imovinu Srba u Metohiji. Porodična kuća povratničke porodice Repanović, u naselju Osojane, u opštini Istok, obijena je i opljačkana sedmi put ove godine.

Iz Kancelarije podsećaju da su prethodno, u junu ove godine, dve povratničke porodice Repanović iz Osojana opljačkane. Jednoj je obijena kuća, a drugoj ukradena poljoprivredna mašina. Ni za jedan od ovih napada niko nije odgovarao, dodaje se u saopštenju.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava ogromnu zabrinutost zbog novog napada u kome se na meti našla imovina Srba koji žive na prostoru Metohije. Očigledno je da politika nekažnjavanja zločina nad Srbima šalje jasnu poruku izgrednicima da su Srbi i njihova imovina dozvoljene mete. Dok se Priština deklarativno, na rečima zalaže za omogućavanje bezbednog povratka raseljenih porodica, dotle u praksi ne čini ništa da im taj povratak omogući i učini bezbednim. Naprotiv, svojim nečinjenjem čak podstiče takvo ponašanje i stvara klimu u kojoj su napadi na Srbe dozvoljeni” ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije je upućen zahtev da se počinioci kako ovog, tako i brojnih prethodnih napada pronađu i privedu pravdi bez odlaganja jer je to kako se navodi “jedini način da prištinske institucije dokažu svoju opredeljenost mirnom suživotu”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još