• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Hoće li neko iz centralne Srbije da ode i živi na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da niko Srbiju ne uslovljava priznanjem nezavisnosti Kosova kako bi postala članica EU, ali i istakao da se postavlja pitanje kako ubediti Srbe u južnoj pokrajini da ostanu tamo gde maltene niko iz centralne Srbije nije spreman da živi, prenosi Tanjug.

Selaković je na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o zaključcima izveštaja EK o napretku Srbije u 2020. godini kazao da tema Kosova nikoga u Evropi i svetu do pre nekoliko godina nije interesovala, odnosno da je za većinu Kosovo bilo nezavisno i da se o tome nije imalo šta pričati.

Briselski sporazum, koji je potpisan pre sedam godina, vratio je, kaže Selaković, tu temu na sto i doneo mir u južnoj pokrajini.

Dodao je da su potpisnici sporazuma u prvom trenutku bili napadani, a da se danas za taj sporazum svi drže.

“Taj sporazum nam je sačuvao mir, nismo imali egzodus, paljenje svetinja, vratio nas je za sto i počeli smo da razgovaramo o stvarima o kojima nemamo isto mišljenje i stavove”, kazao je Selaković.

Međutim, kako je naveo, na Kosovu postoje četiri opštine u kojima “nema nijedne srpske glave”, kao i da su Srbi narod čijih je pripadnika sve manje u poslednjih 80 godina.

“Ne samo da nemamo nijednu jedinu srpsku glavu tamo nego mnogi kojima je lako da o tome govore iz Beograda ne bi otišli da žive tamo. Lako je nama da o tome govorimo odavde “, kazao je Selaković.

Dodao je da treba dobro razmisliti o ljudima koji imaju 21 godinu, a žive na Kosmetu, koji su rođeni nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, koji nikada u svojim mestima nisu videli srpskog policajca i vojnika na ulici i zapitao koja je to perspektiva koja njima može da se ponudi.

Selaković je o Kosovu govorio pošto je samostalni poslanik Vladan Glišić rekao da neće da glasa za predloge zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji, između ostalog i zbog teze da “EU nema alternativu”.

Glišić je upitao i šta će Srbija da radi kada joj bude saopšteno da Kosovo ne može da bude deo Srbije.

“Odluka o tome da li će Srbija biti deo EU ne zavisi od nas i naše volje i nećemo je doneti mi, već oni kada njima bude odgovaralo”, rekao je Glišić.

On je dodao da smo svedoci neprekidnih pomeranja rokova u kojima bi Srbija trebalo da postane članica EU, te da je poniženje da “nam Lajčak kroji Ustav”, na šta je Selaković odgovorio da Ustav kroje građani Srbije.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još