• Početna>
  • Vesti>

Odlikovanja lekarima i Dobrici Eriću; Vučić: Svi zadužili Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja lekarima za izuzetne zasluge i doprinos u sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid-19, kao i Sretenjski orden trećeg stepena za naročite zasluge za Srbiju i građane u književnom, posebno pesničkom, stvaralaštvu, kojim je posthumno odlikovan pesnik i dramski i prozni pisac Dobrica Erić.

Predsednik je zlatne medalje za zasluge uručio zameniku direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS prof.dr Ivanu Palibrku i načelnici Kliničkog odeljenja za pulmologiju i alergologiju sa imunologijom u KBC “Zvezdara” dr Vesni Dopuđa Pantić.

Ukazom predsednika Republike od 9. novembra ove godine, za izuzetne zasluge i delo ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovništva posthumno je odlikovana načelnica Infektivnog odeljenja u Opštoj bolnici Leskovac dr Dušanka Živković, a medalju je primila njena ćerka Ivana Veljić.

Orden kojim je odlikovan Dobrica Erić, primila je njegova unuka Nevena Damljanović.

Obraćajući se prisutnima, Vučić je istakao da se nikada, prilikom dodele odlikovanja, nije rukovodio političkim, partijskim i drugim stvarima.

“Iz stranke sam dobijao pritužbe za različite laureate, ali se nisam osvrtao jer su odlikovanja za nešto što je urađeno za zemlju i narod”, poručio je on.

Uz primedbu da su odlikovani iz različitih “grupa”, te da možda nemaju zajednički imenitelj, ipak im je jedno zajedničko – da su svi zadužili Srbiju, svakoga od nas.

“I vama koji danas posle mnogo meseci žestoke borbe protiv korona virusa taj posao radite, odlikovanje treba da služi na ponos. Ovo odlikovanje ne daje političar, već država Srbija. Ono vas obavezuje u budućnosti i ne pokazuje samo zahvalnost za ono što ste činili u prošlosti, već ono što treba da učinite u budućnosti. Na svakom mestu treba da osetite veću odgovornost”, naglasio je on.

Vučić je rekao da je odlikovanje mali znak zahvalnosti, ali znak koji će umeti da poštuje cela porodica i time se ponosi da je neko u porodici primio visoka državna odlikovanja zbog onog što je učinio u odbrani života našeg naroda. “Za Dušanku sam dobio mnogo neverovatnih dopisa i divnih reči. Čini mi se da u Leskovcu ne postoji niko o kome je toliko lepih reči napisano i rečeno”, dodao je on.

“To što vam izrazim saučešće neće vam vratiti majku, ali odlikovanje je zahvalnost države. Znajući kojim se poslom bavite nastavite njenim stopama. Vi ste deo porodice koja je primila to odlikovanje. Sa ponosom ga čuvajte ne samo kao uspomenu na majku, već kao nešto što pripada celoj porodici i mora u svim vrlinama da se produži na porodično stablo”, naglasio je Vučić.

Kada je reč o Dobrici Eriću, kazao je da, kada svaki čovek pomisli na Srbiju, celokupno srpstvo, i kada se pita koji je to zaštitni znak, iako će uvek biti onih koji će da se dele između Andrića, Ćosića, Selimovića, Kiša, Pekića… jedna stvar je zajednička svima – svi bi, kaže, potpisali da je ono što svi jednako volimo i da je čovek kojeg smo svi voleli i volimo i danas zbog njegove fantastične pozitivne energije, neverovatnog talenta i ljubavi prema Srbiji – Dobrica Erić.

“Počastvovan sam što sam mogao njega da odlikujem visokim ordenom i time da nešto malo vratimo za sve veliko što je nama u Srbiji dao”, naglasio je Vučić.

Predsednik je podsetio da možda nekima u ovom trenutku nije previše stalo da slušaju o odlikovanjima, ali da lično pridaje veliki značaj tome jer se do odlikovanja ne dolazi lako – to je rezultat razlike koju ste pravili u odnosu na druge.

“Sa ponosnom čuvajte ovo odlikovanje i svoje znanje, vrlinu, požrtvovanost prenesite na najbliže”, zaključio je Vučić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još