Federiči: Stanje na KiM stabilno, zasad nema opasnosti od novih nereda

Stanje na KiM je stabilno i zasad nema opasnosti od novih nereda, izjavio je danas novi komandant Kfora general Franko Federiči.

Kfor ostaje prva linija odgovora kada je u pitanju zaštita manastira Visoki Dečani, poručio je Federiči u intervjuu za Kurir.

Kaže da su Srbi najveća manjina na KiM i da je Kfor uspostavio odličnu i efektivnu saradnju s njima.

“Trenutno nismo videli naznake mogućih nemira ili nasilnih nereda na Kosovu”, kaže Federiči, koji je na KiM stigao iz redova italijanske vojske. Preuzimajući dužnost posebno je istakao da se ponosi što će služiti kao 25. komandant Kfora.

Prethodno je bio angažovan u mnogobrojnim mirovnim misijama širom sveta, gde se susretao i sa srpskim vojnicima, o kojima, kaže, ima visoko mišljenje.

“Kfor, misija NATO, trenutno se sastoji od oko 3.500 vojnika iz 27 zemalja, među kojima su članice (19) i partneri (8) NATO. Ova misija je uslovljena okolnostima. Bilo koja buduća promena zavisiće od uslova i biće doneta odlukom Severnoatlantskog saveta, organa NATO koji donosi odluke”, naveo je on.

Ističe da Kfor nastavlja da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, a to je pružanje sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu. “Kfor uspešno izvršava svoj zadatak, za šta zaslugu imaju Alijansa i naši partneri. Misija Kfora već 21 godinu doprinosi i pomaže da Kosovo bude bezbednije mesto”.

Upitan da li kosovski Srbi imaju razloga da se brinu o bezbednosti, odgovara da je bezbednosna situacija stabilna. “Nastavljamo da pažljivo pratimo sva dešavanja i spremni smo da prilagodimo naš položaj, u skladu sa mandatom UN. Trenutno nismo videli naznake mogućih nemira ili nasilnih nereda. Kfor je uspostavio dobru zvaničnu komunikaciju sa svojim srpskim kolegama i sagovornicima, a ja imam otvoren kanal komunikacije i dijaloga s načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem”.

Dodaje da je to pomoglo da se prethodnih godina u regionu održava mirna i pozitivna atmosfera i da je siguran da će to ostati slučaj i dok je on komandant Kfora.

Federiči ističe da su Srbi najveća manjina na KiM i da je Kfor uspostavio odličnu i efektivnu saradnju s njima, kao i sa svim drugim zajednicama, na nivou institucija i zajednica.

“Mnogi naši timovi za vezu i praćenje – moje oči i uši na terenu – nalaze se u srpskim opštinama i u svakodnevnom su kontaktu s organima vlasti i građanima. Ovo je od ključnog značaja za zajednički život i dijalog u multietničkom okruženju. Bezbednost počiva na saradnji, tako da Kfor blisko sarađuje sa svim bezbednosnim partnerima”.

Računamo na sve da budu odmereni i podržavaju sve napore čiji je cilj izbegavanje tenzija, poručio je on.

Navodi da trenutno na KiM lokalne i međunarodne bezbednosne organizacije deluju prema konceptu “prvi, drugi i treći u liniji odgovora”, pri čemu prvo reaguje kosovska policija, koja je odgovorna za održavanje bezbednosti širom Kosova iz dana u dan.

Ukoliko dođe do pogoršanja bezbednosne situacije, kosovska policija može tražiti podršku od Euleksa, misije EU za vladavinu prava na Kosovu, koja je druga u liniji reagovanja, objašnjava. “Ako se situacija dalje pogorša, može se tražiti da Kfor interveniše, kao treći u liniji reagovanja. Kfor ostaje prva linija odgovora kada je u pitanju zaštita manastira Dečani”.

Federiči kaže da se susreo s lokalnim vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice i da je mao video-poziv s vladikom Teodosijem Šibalićem i ocem Savom Janjićem.

“Još se nisam susreo sa srpskim zajednicama. Moj plan je da posetim najznačajnije gradove i interesantne lokacije na Kosovu, poput Pećke patrijaršije. U tom smislu, želeo bih da naglasim da se Kfor stara o svim lokalitetima verskog i kulturnog nasleđa, kao i da bi svako trebalo da doprinese njihovom očuvanju. U ovom pogledu, bezbednosna situacija je tokom godina značajno unapređena”.

Ponovio je da je Kfor prvi u liniji reagovanja za čuvanje manastira Visoki Dečani dodajući da sve druge lokalitete verskog nasleđa na Kosovu čuva kosovska policijam, kao i da nisu zabeleženi nikakvi incidenti.

Kaže da je impresioniran doprinosom Srbije međunarodnim mirovnim operacijama.

Srpski oficiri koji učestvuju u mirovnim misijama širom sveta pozitivno utiču na imidž Srbije, naveo je on.

“Srpski oficiri su primer toga kako je Srbija, kroz posvećenost i profesionalnost, postala cenjen partner u doprinošenju međunarodnom miru i stabilnosti. Mislim da je ovo zajednički uspeh, pošto je NATO taj koji pruža aktivnosti za izgradnju kapaciteta koje su omogućile Srbiji da dostigne nivo interoperabilnosti potreban za učešće u mirovnim misijama UN i EU širom sveta – u Centralnoafričkoj Republici, Libanu i drugde”.

Kaže da Vojska Srbije raspoređuje svoj vod za zaštitu snaga u Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu od 2014.

“Имао сам привилегију да имам контингент српских војника док сам служио као командант сектора у Либану. Они су били одговорни за безбедност базе где се налазе снаге УН. Високо сам ценио њихову посвећеност и професионалност”, нагласио је Федеричи.

 

Izvor: Tanjug

Comments