• Početna>
  • Vesti>

Ponovo pauza u dijalogu Beograda i Prištine, nije poznat datum sledećeg sastanka

Još nije utvrđen datum nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, koji je obustavljen zbog pandemije, ali i pada kosovske vlade, piše Gazeta Ekspres.

Ovaj medij navodi da “iako u Vladi Kosova kažu da će se uključiti u to pitanje, posmatrači  insistiraju na tome da dijalog u ovom trenutku treba obustaviti jer posle pada Vlade i raspuštanja Skupštine više nema nikoga ko bi nadgledao proces.

Osim što je izazvala pad vlade koju je predvodio Avdulah Hoti, odluka Ustavnog suda o punovažnosti glasanja poslanika Etema Arifija, koje je bilo presudno za formiranje izvršne vlasti, obustavila je važan proces za Kosovo.

Reč je o dijalogu između Kosova i Srbije, procesu koji prema posmatračima i analitičarima ne bi trebalo da se nastavi u trenutnoj situaciji na Kosovu.

Što se tiče pitanja suspendovanja dijaloga između Kosova i Srbije, portparolka vlade Antigona Badžaku rekla je da će premijer poštovati odluku Ustavnog suda.

“Jasno je rekao da će bez ikakvog sporenja poštovati odluku i vlada će ispuniti sve predviđene obaveze“, rekla je ona.

Iako je vlada obećala da će nastaviti da radi u okviru zakonskih nadležnosti izvršne vlasti, posmatrači tog procesa tvrde da dijalog ne može da se nastavi bez formiranja kosovskih institucija.

Violeta Hadžoli, nadzornica procesa dijaloga iz Demokratskog instituta Kosova, rekla je da dijalog ne može da se nastavi bez nadzora Skupštine.

“Verujem da neće biti dijaloga Kosova i Srbije dok se na Kosovu ne izaberu vlada, predsednik i nova skupština. Iako imamo vladu na dužnosti, dijalog neće moći da se nastavi, jer će ovih dana biti raspuštena Skupština, koja je ustavna institucija koja nadgleda spoljnu politiku, u ovom slučaju dijalog, koji se ne može nastaviti bez skupštinskog nadzora“, rekla je Hadžoli.

Arber Fetahu iz Grupe za političke i pravne studije misli da bi suspenzija dijaloga bila pravo rešenje u ovoj situaciji.

“Verujem da će to uticati na obustavu dijaloga i u ovoj situaciji bi suspenzija dijaloga bila pravi korak, jer bi pozicija Kosova bila izuzetno oslabljena odlazećom vladom, koju je srušio Ustavni sud. Međutim, ostaje da se vidi kako će se vlada Kosova ponašati u odnosu na novonastalu situaciju“, rekao je Fetahu.

Prema njegovim rečima, bilo koji sastanak predstavnika Kosova i Srbije u Briselu tokom ovog perioda bio bi degradacija kosovske pozicije u dijalogu.

“Nema smisla da se dijalog nastavi sa vladom koju je Ustavni sud proglasio nelegalnom. Svaki sastanak u Briselu od sada bio bi degradacija kosovske pozicije u ovom dijalogu. Odluke i radnje vlade u ovom procesu osporili bi svi, uključujući i narednu vladu, ma kakva ona bila. Srbija bi iskoristila ovu krhkost kosovske strane da nametne svoju poziciju u dijalogu“, dodao je on.

Između Kosova i Srbije, pod posredovanjem Evropske unije, 2011. započet je proces dijaloga. Prekinut je na 20 meseci krajem 2018. godine zbog takse od 100 posto koje je Kosovo uvelo na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pa je nastavljen u julu 2020. godine, kada su održani sastanci na visokom nivou između kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Još jedan sastanak na tom nivou održan je u septembru, ali se u poslednje vreme Hoti i Vučić nisu sastajali. EU je navela da sastanci na političkom nivou nisu održani zbog pandemije koronavirusa, dok su oni na ekspertskom nivou nastavljeni.

Dijalog je prekinut tokom rasprave na nivou stručnjaka o imovinskim i finansijskim potraživanjima.

Izvor: Kosovo online / Gazeta eskpres

Comments

Pročitaj još