• Početna>
  • Vesti>

Ustavni sud utvrdio i odgovornost CIK, Daka čeka punu presudu

U presudi Ustavnog suda o raspuštanju Vlade malo krivice se pripisuje i CIK-u, a to telo čeka objavljivanje pune presude, prenosi Gazeta ekspres.

U presudi Ustavnog suda o raspuštanju Vlade malo krivice se pripisuje i CIK-u. To telo čeka objavljivanje pune presude, a direktor kosovskog Instituta za pravdu Ehat Miftaraj govorio je o toj situaciji, prenosi Gazeta ekspres.

Ustavni sud je u ponedeljak vladu Kosova proglasio neustavnom, smatrajući izvršnu vlast neizabranom. Prema Sudu, glas bivšeg poslanika osuđenog na kaznu zatvora Etema Arifija bio je nevažeći.

Ustavni sud je izjavio da člana Aškalijske stranke za integraciju (PAI) Centralna izborna komisija (CIK) nije trebalo da overi kao kandidata za poslanika, dok se CIK, koji je svoju odluku branio na sednici Ustavnog suda, do danas nije oglasio.

Predsedavajuća CIK-a Valdete Daka nije odgovarala na pitanja Gazete ekspres u vezi sa tim, dok je portparol Valmir Elezi danas rekao da će se nakon objavljivanja celokupne presude Ustavnog suda ponašati u skladu sa obavezama.

“Trenutno čekamo objavljivanje pune presude Ustavnog suda kako bismo videli sve svoje obaveze i mi ćemo postupati u skladu s njima“, rekao je Elezi.

Direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftaraj objasnio je ovu situaciju rekavši da do poslednje odluke Ustavnog suda nije bilo zakonskih ograničenja da oni koji su osuđeni u poslednje tri godine budu potvrđeni kao kandidati za poslanike.

“Do juče donete odluke Ustavnog suda Kosova bila je na snazi presuda Vrhovnog suda da nikome ne može biti uskraćeno pravo da se kandiduje na izborima ako takvo pravo nije uskraćeno sudskom odlukom, što znači da je kandidat pravosnažnom presudom suda proglašen krivim i sud je izrekao dodatnu kaznu lišavanja prava da bude biran. S tim u vezi, do sada nije postojalo zakonsko ograničenje da kandidati koji su osuđeni u poslednje tri godine budu kandidati za poslanike, uključujući i osuđenog poslanika Arifija “, rekao je Miftaraj.

Predsedavajuća CIK Valdete Daka je na onlajn sednici Ustavnog suda povodom ovog pitanja 2. decembra rekla da ne bi trebalo da desertifikuju ili ne overe nijednog kandidata ako u presudi o njegovoj kazni nije precizirano pravo da se kandiduje…U tom slučaju, prema Daki, CIK bi prekršio Ustav.

„CIK-u nije dozvoljeno da decertificira ili ne overi kandidata ako u presudi nije izričito navedeno da je pravo na kandidaturu uskraćeno, u suprotnom bi CIK prekršio Ustav. Do 2017. godine CIK je imao obavezu da proveri podobnost kandidata za skupštinu ili Skupštinu Kosova. Nakon odluke Vrhovnog suda, CIK-u je naloženo da zabrani ovu kontrolu. Nije nam dozvoljeno da vršimo kontrolu. Tako se Arifi kandidovao i CIK je overio njegovu kanditaturu“, rekla je Daka.

Daka je takođe izjavila da CIK nije u stanju da spreči optužene da se kandiduju za poslanike.

“Sve dok presuda ne bude promenjena ili dok Ustavni sud tako ne odluči, nećemo moći da sprečimo sve one koji se, iako osuđeni, kandiduju za parlament“, rekla je ona.

U odluci objavljenoj u ponedeljak, Ustavni sud ocenio je da konačna kazna onemogućava bilo koga da se kandiduje za poslanika ili osvoji važeći mandat u Skupštini.

Dakle, Ustavni sud je ocenio da odluka o izboru Vlade „nije u skladu sa stavom 3 člana 95 (Izbor Vlade) Ustava, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine“, stoji u odluci Suda.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments

Pročitaj još