• Početna>
  • Vesti>

Preminulo 49 pacijenata, koronavirusom zaražena još 4.091 osoba

Foto: Pixabay

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica zaraze koronavirusom preminulo 49 pacijenata.

Zaražena je još 4.091 osoba. Testirano je 15.387 osoba a na respiratoru je 312 pacijenata.

Prve vakcine protiv koronavirusa u Srbiji su primili premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošavljanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Tokom dana vakcinu će primiti i 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 u Novom Sadu. Napravljeni su i detaljni planovi za naredne dane i spiskovi svih osoba koje su se javile da bi želele da prime vakcinu.

Kriterijum je da su korisnici gerontoloških centara i stariji od 65 godina. Napravljen je i registar vakcinacije kako bi se znalo kada neko treba da primi drugu dozu.

Premijerka Ana Brnabić je poručila da je danas dan za osmehe jer se obeležava početak kraja epidemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

“Ja sam ispred Vlade, kao neko ko vodi Krizni štab, osećala obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da u ovu vakcinu verujemo kao i u institucije”, rekla je premijerka.

Dodala je da je dogovor bio da ona i predsednik Vučić prime različite vakcine, i da će on verovatno primiti vakcinu iz sledećeg kontingenta.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je ponosna što je Srbija jedna od zemalja koje su među prvima nabavile vakcinu.

“Do sada samo u borbi protiv korone imali jednu pasivnu borbu gde smo se sklanjali, od danas krećemo u aktivnu borbu gde imunizacijom jačamo našu populaciju”, dodala je ministarka.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je danas veliki dan za Srbiju i Evropu jer počinjemo sa kontraofanzivom, “počinjemo borbu s oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina”.

Istakao je da je i dalje vanredna situacija u bolnicama i da zdravstveni radnici ulažu ogroman napor da sačuvaju živote ljudi.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još