• Početna>
  • Vesti>

Istraživanje: Pokretu Samoopredeljenje najviše glasova, Kurtija za premijera

Pokret Samoopredeljenje na KiM podržava više od 45 odsto birača i prema rezultatima jednog istraživanja urađenog nedavno, imao bi najviše poslanika među ostalim albanskim strankama.

Za pokret koji vodi Aljbin Kurti, da su parlamentarni izbori održani ove nedelje, glasalo bi 46,2 odsto glasača.

Druga stranka po rezultatima istraživanja je Demokratska partija sa 16 procenata, dok je vladajući Demokratski savez Kosova na trećem mestu sa 14,9 procenata.

Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja ne bi prešla census.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja zauzela bi četvrto mesto sa sedam odsto.Ovu statistiku objavila je istraživačka organizacija “UBO Konsulting”, anketirajući glasače u periodu od 14. do 21. decembra, dan pre presude Ustavnog suda koji je odlučio da je vlada Avdulaha Hotija izabrana nelegalno, uz presudnu podršku poslanika koji je prethodno pravosnažno osuđen zbog korupcije.

Među srpskim glasovima najviše bi dobila Srpska lista – 2,5 odsto. Srbi u kosovskoj skupštini imaju 10 zagarantovanih mesta, kao i predstavnici drugih nealbanskih zajednica.

Među anketiranima 44 odsto njih bi izabralo Aljbina Kurtija za budućeg  premijera prištinskih privremenih institucija. Nakon njega slede Avdulah Hoti sa 12, dok su na trećem mestu sa 11 odsto Vjosa Osmani i Enver Hodžaj.

Izvor: RTS

Foto: Youtube, printscreen

Comments

Pročitaj još