• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada: Za ulazak na Kosovo potreban negativan PCR test

Svi građani Kosova, uključujući i one koji imaju mesto boravka van njega, prilikom ulaska na Kosovo su u obavezi da imaju sa sobom negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dok će u suprotnom morati u samoizolaciju na 7 dana, saopštila je večeras kosovska vlada.

U odluci o novim merama koja stupa na snagu sutra u 05:00, a koja se može pronaći na sajtu vlade za sada samo na albanskom jeziku, navodi se da se ova mera ne odnosi na građane Kosova, uključujući i one koji imaju boravište u drugim zemljama, koji napuste Kosovo samo na 24 sata.

Kada je reč o stranim državljanima, kao i onim koji imaju privremeno ili stalno boravište na Kosovu, a koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, oni su takođe u obavezi da sa sobom imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Mera se ne odnosi na strane državljane kojima je Kosovo samo usputna stanica, nezavisno od toga da li ulaze na teritoriju Kosova preko kopnenih prelaza ili avionom. Oni su u obavezi da u roku od 3 sata napuste Kosovo i potpišu izjavu kojom se na to obavezuju.

Mera se ne odnosi i na profesionalne vozače, pod uslovom da se pridržavaju međunarodnog transportnog protokola za zaštitu od kovid-19, kao i za strane državljane koji prolaze kroz Kosovo organizovanim prevozom autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu deklaraciju da će napustiti teritoriju Kosova u roku od 5 sati.

Mera ne važi i za strane diplomate koji su akreditovani na Kosovu i njihove porodice.

Opštine su u obavezi da obezbede tehničke i medicinske timove uz podršku policije s ciljem kontrole – merenja temperature putnicima, koji ulaze preko prelaza – Merdare, Vrbnica, Kula, Đeneral Janković, Jarinje, Bela Zemlja i preko aerodroma u Prištini, precizira se u odluci.

Ovo su samo dve od ukupno 48 tačaka od koliko se sastoji nova odluka kosovske vlade o merama, a koja stupa na snagu sutra u 05:00 i važi do donošenja nove.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još