Ustavni sud srušio Hotijevu vladu

Kosovski ustavni sud oborio je večeras vladu Avdulaha Hotija, pošto je čin glasanja kojim je njegov kabinet dobio podršku parlamenta proglašen neustavnim. Prema odluci suda, naloženo raspisivanje novih izbora. Vjosa Osmani u utorak počinje konsultacije.

Novi, vanredni izbori na Kosovu moraju da budu održani najkasnije 40 dana posle raspisivanja, jer je vlada Avdulaha Hotija dobila podršku parlamenta zahvaljujući neustavnom glasanju, saopštio je kosovski ustavni sud.

Sud je, objavljujući odluku, objavio da je poslanički mandat Etema Arifija potvrđen iako je nekoliko meseci ranije pravosnažno osuđen na godinu i tri meseca zatvora.

Vlada Avdulaha Hotija dobila je u drugom pokušaju podršku 61 poslanika u kosovskom parlamentu, ali pošto je ustavni sud ključni glas proglasio ništavnim, kosovskom predsedniku je naloženo da raspiše nove izbore. 

Treći parlamentarni izbori za tri godine rezultat su žalbe koju je pokret Samoopredeljenje podneo još u julu, tvrdeći da je vlada Avdulaha Hotija dobila podršku u parlamentu zahvaljujući glasu Etema Arifija, koji je u tom trenutku bio osuđen zbog korupcije.

Vanredne izbore treba da raspiše vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani

Njena saradnica Agnesa Vitia objavila da se sada zna iz čije kancelarije treba da bude doneta odluka, uz fotografiju na kojoj je Vjosa Osmani sa saradnicima.

Politički savetnik vršioca dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Faton Peci najavio je da će Vjosa Osmani već sutra da pozove političke stranke na sastanak radi određivanja datuma izbora.

“Od sutra planiramo da šaljemo pozive za sastanak sa političkim strankama radi određivanja datuma izbora”, rekao je Peci.

Potpredsednica kosovske skupštine iz redova pokreta Samoopredeljenje Arberie Nagavci izjavila je da je nakon odluke suda jasno da će biti novih izbora i “da će se legitimna vlada vratiti na vlast”.

“Odluka suda potvrđuje ono što smo više puta govorili, da je vlada Hotija bila nezakonita. Jasno je da ćemo uskoro imati nove izbore i da će se legitimna vlada Aljbina Kurtija vratiti na vlast”, napisala je Nagavci.

Reagovali su i poslanici pokreta Samoopredeljenje, koji u budućem sazivu skupštine očekuju osvajanje najviše poslaničkih mesta do sada.

Poslanik Fitim Uka je naveo da “dolazi čudna zima, sa temperaturama plus 51 stepen”, aludirajući da mogu da osvoje i više od polovine poslaničkih mesta.

Predsednik “Alijanse novo Kosovo” Bedžet Pacoli ocenio je da su “ovo politički najizazovnija vremena na Kosovu i da je sada potrebna zrelost i poštovanje današnje odluke da se izađe na birališta u januaru”.

“Pozivam sve stranke da se kandiduju sa vizijom koja Kosovo čini boljim nego danas, a ne sa mržnjom i nezadovoljstvom. Jasnost, prosperitet i stabilnost za Kosovo, sada nam trebaju više nego ikad”, napisao je Pacoli u reagovanju.

Izvor: RTS

Comments