• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM oštro osuđuje kamenovanje škole “Mladen Marković” u Vitini i zahteva hitno pronalaženje počinioca

Srpska Osnovna škola „Mladen Marković“ u Vitini, izdvojeno odeljenje škole Binač, kamenovana je danas u poslepodnevnim satima, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Nepoznata lica kamenicama su gađala ovu obrazovnu ustanovu koja koja se nalazi u multietničkom naselju Binač u opštini Vitina. Tom prilikom razbijeno je više prozora na školi, a vandali su pokušali da obiju i ulazna vrata.” navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih institucija u Prištini da bez odlaganja otkriju i privedu pravdi počinioce ovog vandalskog čina čije su mete bila i maloletna deca.

“Svedoci smo gotovo svakodnevnih pritisaka i nasilja nad srpskim stanovništvom i imovinom na Kosovu i Metohiji. Nakon današnjeg neosnovanog hapšenja penzionera Svetomira Bačevića u Peći, sada su se na meti našla i srpska deca, a tek pukom srećom niko nije povređen.” ističe se u saopštenju.

Ovakva razbojništva unose dodatni nemir i opravdani strah među srpski narod u južnoj pokrajini i pokazuju koliko su krhka nastojanja za izgradnju jednog multietničkog društva na Kosovu i Metohiji, dodaje se.

“Zbog toga očekujemo i od međunarodnih predstavnika da pošalju jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano, a upravo ovakvi divljački ispadi mogu imati dalekosežne konsekvence u jednoj multietničkoj sredini.” stoji u saopštenju.

“Apelujemo na Srbe da ostanu mirni i ne podležu namernim provokacijama koje imaju za cilj da izazovu našu neodmerenu reakciju, a država će iznaći način da osigura njihovu bezbednost.” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još