• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM najoštrije osuđuje hapšenje Svetomira Bačevića u opštini Peć

Srbin Svetomir Bačević uhapšen je danas u opštini Peć, na Kosovu i Metohiji, pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Reč je raseljenom licu koje živi u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć. Bačević je danas došao na Kosovo i Metohiju kako bi izvadio lična dokumenta, ali je priveden u policijsku stanicu u Peći i nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu.” navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je po saznanju o ovom događaju obezbedila branioca Svetomiru Bačeviću i pratiće njegov slučaj i postupanje prema njemu.

“Najoštrije osuđujemo još jednu kampanju zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u kojoj se postojanje nekakvih tajnih spiskova osumnjičenih za navodne ratne zločine koristi kao mehanizam za pritisak na srpski živalj.” ističe se u saopštenju.

Po sredi je novi udar na Srbe u južnoj pokrajini, a poslednjih godina na meti prištinskih institucija posebno su se našli povratnici i povratničke porodice, dodaje se u saopštenju.

“To nedvosmisleno svedoči da u Prištini ne postoji spremnost, niti volja za omogućavanje mirnog i bezbednog povratka raseljenih Srba sa KiM i da Srbi očigledno nisu dobrodošli.” stoji u saopštenju.

“Ističemo da ovo nije prvi put da se povratnici na Kosovo i Metohiju suočavaju sa ovakvom vrstom ugrožavavanja bezbednosti i integriteta, a da se u prošlosti pokazalo da su gotovo svi Srbi uhapšeni u ovakvim akcijama bili nevini. Jedini cilj ovakvog postupanja prištinskih institucija jeste da se Srbi na Kosovu i Metohiji drže u stalnom stanju straha i neizvesnosti.” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još