• Početna>
  • Vesti>

Petković otkrio o čemu se razgovaralo na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova

Na sastanku sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije razgovaralo se o političko-bezbednosnoj situaciji, o ekonomskim ulaganjima u srpske sredine, ali i o elektro-energetskoj stabilnosti na severu Kosova i Metohije, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković navodi da je na tom sastanku donet “niz zaključaka i odluka i odmah se krenulo u realizaciju tih odluka od toga da se po peti put zaredom podnese zahtev za realizaciju i licenciranje dve srpske kompanije onako kako je predviđeno sporazumom iz 2013. godine, pa sve do različitih diplomatskih aktivnosti koje se odnose prema međunarodnoj zajednici kako bi uspeli da nesmetano nastavimo sa snabdevanjem električne energije na severu Kosova i Metohije”.

Priština sedam i po godina odbija da formira ZSO

“Da li smo mi krivi što Priština sada odbija da registruje te dve ćerke kompanije, da li smo krivi što odbija da da distribuciju našim preduzećima, da li smo krivi što Priština sedam i po godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština onako kako je dogovoreno Briselskim sporazumom? Naravno da nismo krivi, upravo to kako smo uspeli da se izborimo u Briselskom sporazumu 2013. godine za ZSO i kako smo uspeli da u sporazumu o energetici takođe 2013. obezbedimo postojanje dve ćerke kompanije pokazuje da smo uspeli da obezbedimo ono što je neophodno za interese srpskog naroda na KiM, jer da je to bilo suprotno interesima srpskog naroda i srpskim vitalnim interesima Priština bi to odmah formirala, a vidite da oni uporno odbijaju sedam i po godina da ispune ono što su potpisali i što je dogovoreno u Briselu , a reč je s jedne strane o Briselskom sporazumu i s druge strane o sporazumu o energetici”.

Deo predstavnika opozicije šalje dezinformacije

“Apsolutno budite uveren da činimo sve da obezbedimo normalno snabdevanje električnom energijom na severu KiM i da oni koji napadaju i Beograd i predsednika Aleksandra Vučića i Kancelariju za KiM i govore kako ćemo da predamo energetski sistem u ruke Prištini i kako od 14. decembra neće biti struje pa evo danas je 21. decembar i struje ima na severu KiM i borimo se za naš narod i borićemo se i u budućnosti zato što smo sa našim narodom zajedno, zbog toga što ne radimo kao deo predstavnika opozicije koji iz Beograda šalje dezinformacije i pokušava da na taj način uvede neku vrstu smutnje među narodom na severu KiM, zapravo koriste srpski narod samo da bi malo bili u medijima i dobili medijski prostor što je apsolutno žalosno i jadno”.

Peti put zaredom smo podneli zahtev za registraciju dve srpske kompanije, predviđeno sporazumom o energetici iz 2013. 

“Peti put zaredom smo podneli zahtev za registraciju dve ćerke firme, odnosno dve srpske kompanije kako je predviđeno sporazumom o energetici iz 2013. godine, ali imajući u vidu i zaključke EU posrednika iz 2015. godine. Iz petnih žila se apsolutno trudimo da pomognemo i rešimo situaciju koja nam je nažalost nasleđena. Kada se potpisivao sporazum iz 2013. godine mi smo već tada imali faktičko stanje koje je trajalo 12 godina, od 2001 godine kao što sam govorio kada je ministar Demokratske stranke Goran Novaković potpisao sporazum i predao u nadležnost Unmika ceo elektro-energetski sistem za prostor Kosova i Metohije pa zatim 2004. godine kada je Unmik tu nadležnost preneo privremenim institucijama samouprave a onda imamo sve ono što se dešavalo do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova , a zatim imamo period pregovaranja Borka Stefanoia i aprila 2011. kada je Borko Stefanović sa Robertom Kuperom, koji je tada bio EU posrednik za dijalog BG-PR, sa njim je Borko Stefanović pregovarao i o sporazumu i energetici . Ovde imam operativni zaključak koji je bio tada usvojen, a odnosi se na energetiku, a reč je da KOST da operater sistema za prenos električne energije Prištine dobije zasebnu kontrolnu oblast za prostor KiM”.

Borko Stefanović pregovarao da KOST dobije zasebnu kontrolnu oblast

“U toj i takvoj situaciji gde Borko Stefanović pregovara da KOST dobije zasebnu kontrolnu oblast, kasnije su pričale mnoge diplomate iz EU da je to trebalo da bude kompanzacija kako bi Stefanović kasnije u budućoj vladi dobio mesto ministra spoljnih poslova, mi zatičemo takvu situaciju u kojoj smo uspeli da se izborimo da KOST, koji je do tada punih 12. godina bio nadležan za ceo prostor KiM, sada u sporazumu izdejstvujemo dve ćerke kompanije za trgovinu, distributivne usluge i snabdevanje kako bi obezbedili da sever KiM bude energetski nezavisan i stabilan kada govorimo o snabdevanju potrošača električnom energijom”.

Uspećemo da zaštitimo naš narod, podižemo sever i srpske sredine južno od Ibra

“Šta smo mi mogli da uradimo, kada smo zatekli jedno takvo faktičko stanje, nego da se borimo i uspeli smo da promenimo situaciju u našu korist. Mi smo sada izdajnici, mi smo sada krivi što se borimo za naš narod , što pokušavamo, i uspećemo u tome, da ga zaštitimo , što nastojimo da obezbedimo energetsku stabilnost na severu KiM, što smo stalno sa našim narodom na KiM, što ulažemo i ekonomski i podižemo sever i u srpske sredine južno od Ibra, što ulažemo ogroman novac u investicioni ciklus onako kako se decenijama nije ulagalo za prostor KiM dakle mi smo sada izdajnici , a zašto ? Zato što smo povukli 18 priznanja država koje su ranije priznale nezavisnost Kosova, što se borimo za Kosovo ili s druge strane Mlađan Đorđević i Borko Stefanović i Jeremić što govore da nešto predajemo Prištini, a ništa ne predajemo ni imovinu niti bilo šta drugo već po sporazumu tražimo da se sprovede ono što smo dogovorili.

Činili sve da na tacni predaju Prištini nezavisnost Kosova, a sada nas optužuju

“Ti predstavnici opozicije govore sada iz svojih lagodnih pozicija kako Beograd nešto predaje, a vidimo iz ovakvih sporazuma da je Borko Stefanović direktno učestvovao u tome da se izgradi platforma EU u kom pravcu treba da ide snabdevanje električnom energijom, kako se pitanje električne energije treba rešavati kada je reč o KiM, a to je da KOST dobije zasebnu kontrolnu oblast za ceo prostor KiM.
Kada nam broje dane i govore da nešto predajemo pa možemo mi da krenemo i da brojimo šta je sve ono što su oni učinili kako bi na tacni predali Prištini nezavisnost Kosovo, počev od Mlađana Đorđevića koji je po samom priznanju Đilasa od 2001. godine bio jedan od osnivača Dajrekt medije, on je tada znao da broji sekunde i da učestvuje u poslu koji donosi veliki novac i da do 2012. bude u vlasti i da nikada ništa ne uradi ni za tu energetiku niti za bilo šta što se odnosi na opstanak Srba na KiM. Sad to treba da se zaboravi, a da se s druge strane da se napada država Srbija, predsednik Aleksandar Vučić i što je najžalosnije da se napada srpski narod koji se bori i trudi da sa svojom državom Srbijom ostane i opstane na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još