• Početna>
  • Vesti>

Otac Sava: Učestale provokacije pokazuju pravi odnos prema srpskom narodu, njegovoj kulturi i duhovnosti

“Sve učestalije provokacije usmerene protiv srpske pravoslavne baštine na Kosovu i Metohiji samo pokazuju pravi odnos prema srpskom narodu, njegovoj kulturi i duhovnosti”, ocenjuje iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, a povodom postavljanja znaka “Naša crkva” na albanskom i engleskom jeziku na crkvištu u Suvom Grlu.

“Mislim da će jako teško uveriti svet u svoje bajke nakon svih onih užasnih scena skrnavljenja crkava i krstova u poslednjih 20 godina, ne u vreme rata, već u vreme mira”, napisao je otac Sava Janjić u objavi na Fejsbuku, uz konstataciju da se na ovaj način ne dolazi do pomirenja.

“Jedino možemo da se nadamo da će se čuti neki zvanični glas razuma da to nije put pomirenja, ali koliko mogu da vidim i oni koji bi mogli nešto da kažu ćute”, ukazuje arhimandrit Sava Janjić. 

On dodaje da je važno da se svi ovi primeri dokumentuju i da se predočavaju međunarodnim predstavnicima. 

“Na niske i primitivne provokacije treba odgovarati odgovorno i razumno”, poručio je iguman Sava Janjić.

Meštani Suvog Grla, uočili su pre dva dana znak “Naša crkva”, ispisan na albanskom i engleskom jeziku na ostacima crkve posvećenoj Svetoj Bogorodici.

Tradicionalno, meštani ovog sela uoči Bogojavljenja na tom crkvištu ostavljaju vodu, koja se sutradan pije za zdravlje i berićet.

Suvo Grlo se pominje još u povelji srpskog kralja Stefana Milutina u XIII veku.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još