Albanci na zidinama srušene crkve kod Srbice postavili natpis “Naša crkva”

Albanci pokušavaju da prisvoje ostatke srušene pravoslavne crkve u selu Suvo Grlo kod Srbice. Kako nam je javio meštanin ovog sela Rajko Tomašević, pored puta koji vodi do sakralnih ostatka crkve posvećene Svetoj Bogorodici u Suvom Grlu postavljen je znak na kom na albanskom i na engleskom jeziku piše „Naša crkva“.

On za Kosovo Onlajn ističe da je znak postavljen pre dva dana.

“Već nedelju dana je selo okovano maglom pa niko od nas meštana nije ni bio tamo, ali smo pre dva dana primetili da je na putu koji vodi do zidina jedne crkvice, neko postavio znak na kom je ispisano na albanskom i engleskom “Naša crkva“, rekao je Tomašević.

Tomašević kaže da meštani Suvog Grla svake godine na praznik Bogojavljanje obilaze zidine ove crkve.

“Zidine ove crkve mi obilazimo na Bogojavljanje i nosimo vodicu gore gde je ostavimo da prenoći pa ujutru idemo da uzmemo tu vodicu. Tu se nalaze temelji crkve“, kaže Tomašević.

Kako on ističe, crkva je odavno srušena i uprkos tome narod obilazi zidine i meštani su zatečeni da je neko preko noći prisvojio crkvu.

“Ovo nas je iznenadilo, ne mislim da je neko od lokalnog stanovništva postavio taj znak. Mi sa Albancima koji ovde žive nemamo problema“, istakao je Tomašević.

U Suvom Grlu, prema rečima Tomaševića, živi oko 150 Srba i čine većinu u samom selu dok u okolnim selima ima više Albanaca.

Izvor: Kosovo online

Comments