• Početna>
  • Vesti>

Epidemijska situacija teška i neizvesna – najviše novih slučajeva u najvećim gradovima

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 292.640 osoba, a zabeleženo je 2.580‬ smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Lekari upozoravaju da je najviše novih slučajeva zabeleženo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida-19 preminuo je 51 pacijenat. Koronavirus je registrovan kod još 4.910 osoba, od 16.740 testiranih.

Najviše novih slučajeva zabeleženo je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. 

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da mere koje trenutno važe ostanu na snazi i tokom predstojećeg vikenda.

Podsetimo, na snazi je zabrana okupljanja više od pet osoba na otvorenom, kao i u zatvorenom prostoru.

Šta ne radi za vikend

Neće raditi kafići, restorani i ostali ugostiteljski objekti, kozmetički i saloni lepote, butici, tržni centri, teretane, spa centri, dečje igraonice.

Radnim danima oni mogu da rade do 17 časova.

Šta radi za vikend

Tokom vikenda mogu da rade apoteke, prodavnice prehrambene robe, pumpe, trafike, laboratorije i ordinacije.

Dostava hrane dozvoljena je 24 sata, sedam dana u nedelji.

Restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Ustanove kulture rade duže

Novina je da od ponedeljka ustanove kulture – bioskopi, pozorišta, galerije – radnim danima mogu raditi duže, odnosno do 21 sat.

Ovog vikenda rade do 17 časova.

Mere na ulasku u zemlju

Od nedelje je strancima koji dolaze u Srbiju dozvoljen ulazak samo ako poseduju negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 časova.

Državljani Srbije koji nemaju negativan pi-si-ar test moraju u karantnin u trajanju od 10 dana.

Ta mera za naše državljane prestaje da važi ako osoba u periodu trajanja karantina odluči da se testira i dobije negativan pi-si-ar test.

Poskupljuje pi-si-ar test

Pi-si-ar test će od 1. januara, ako se radi na lični zahtev, poskupeti sa 6.000 na 9.000 dinara.

Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović objasnila je za RTS da tri faktora utiču na cenu testa.

U beogradskim apotekama pojavili su se kućni testovi na koronavirus. Iz Kriznog štaba upozoravaju da testovi iz apoteka nisu za kućnu upotrebu.

Novi antigenski testovi na koronavirus su namenjeni privatnim zdravstvenim institucijama, naveli su iz Kriznog štaba i pozvali građane da ne uzimaju uzorke sami, pošto mogu da se povrede.

Prve Fajzerove vakcine u Srbiji u ponedeljak ili utorak 

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala je saglasnost za uvoz “Fajzerove” i “Biontekove” vakcine protiv koronavirusa. Prve Fajzerove vakcine u Srbiji u ponedeljak ili utorak, najavio ministar Zlatibor Lončar. 

Profesorka doktorka Nada Kuljić Kapulica, mikrobiolog, kaže za RTS daprovera vakcine nije brz postupak, pa ga, bez obzira na želju, ne treba ni ubrzavati. 

“To nije brz korak i neke stvari se ne mogu ubrzavati, bez obzira na želju. Sada postoji sprint za vakcine. Ne treba to dozvoliti, treba izabrati ono što je najbolje i upotrebiti ga na način kako je najbolje”, naglašava doktorka Kapulica. 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još