• Početna>
  • Vesti>

Obelodanjeno 1.309 potetncijalno oslobađajućih i 1.164 osuđujućih podataka

Specijalizovano tužilaštvo Kosova do sada je odbrani šefova OVK, optuženih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na KIM, obelodanilo 1.309 potencijalno oslobađajućih podataka i 1.164 podataka pratećeg materijala uz optužnicu (optužujućih dokaza).

“Drugi paket oslobađajućih ”predmeta” ćemo obelodaniti posle sudske pauze u radu (koja traje od 21. desemba do 1. januara)”, navela je predstavnica tužilaštva Trl Loson na drugoj statusnoj konferenciji u procesu protiv Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija.

Ona je navela da Tačijevi advokati tvrde u nedavnom podnesku da nije došlo do napretka u saradnji tužilaštva i odbrane u pogledu obelodanjivanja dokaza.

“Ovde se radi o dilemi između idealnog i praktično nemogućeg. Odbrana traži od nas nas to što je nemoguće i što bi znatno je usporilo obelodanjivanje. Traže detaljne opise dokaza koji se obelodanjuju, a to usporava taj proces”, navela je tužiteljka.

Sa druge strane branioci optuženih negodovali su što im tužilaštvo nije klasifikovalo dokaze, i detaljno ih dovelo u vezu sa konkretnim delima i radnjama iz optužnice.

Advokat Hašima Tačija Denis Huper naveo je da mu sama forma obelodanjivanja nije toliko bitna, ali da traži da tužilaštvo uz obelodanjene materijale i dokaze treba da sadrže podatke o tome ko je izvor podatka, i gde su oni pronađeni, krivičnu odgovornost, krivično delo…

Ben Emerson, branilac Kadrija Veseljija smatra da je obaveza tužilaštva da ispuni zahteve za obelodanjivanje, te da odbrana nije obavezna da mu u tome pomaže.

“Svaki od skoro 3.000 dokumenta koje smo dobili moramo da dobro proučimo i kada vidimo da postoje određene praznine mi ćemo se izjasniti, za sada je to prerano. Odbrana je tek treba da počne da zagrće planinu materijala koju nam je tužilaštvo dostavilo.

Tači i ostali sednicu su pratili putem video-konferencijske veze iz pritvorske jedinice u Hagu, ali su u sudinici njihovi branioci advokati.

Tačijevi branioci, kao i optuženog Redžepa Seljimija, već su podneli pisane zahteve da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode, sa ili bez dodatnih mera za obezbeđenje prisustva.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, katolika, političkih protivnika i protivnika OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.

Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Tači je prethodno je podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još