• Početna>
  • Vesti>

U Prištini prozivaju vladu zbog ćutanja na izveštaj o ugroženosti Visokih Dečana

Foto: Tanjug

Prištinski list Koha ditore ocenjuje da situacija koju je predstavila Europa Nostra o ugroženosti manastira Visoki Dečani “ne predstavlja stvarno stanje i da kosovska vlada mora da reaguje, čak i oštro”.

“Ali do sada su institucije ćutale. Ne postoji zvanična reakcija na organizaciju koja Kosovo predstavlja fusnotom”, prenosi list reakcije onih koji se u Prištini bave zaštitom spomenika kulture.

Oni tvrde da su “srpska propaganda u političke svrhe i sama Srpska pravoslavna crkva dovele do toga da poznata evropska organizacija za kulturno nasleđe uvrsti manastir Dečani među 12 najugroženijih spomenika u Evropi”.

List kao argument da stanje na terenu ne odgovara ocenama Evropa nostre navodi “da su prošlog meseca, predstavnici manastira, zajedno sa lokalnom samoupravom Dečana, vladom u Prištini  i međunarodnim predstavnicima postigli dogovor o autoputu Dečani-Plav”.

“Kosovo ima Zakon o zaštiti posebnih područja, koji potiče iz Ahtisarijevog paketa. Pored toga, u okviru kosovske policije postoji i jedinica za kulturno nasleđe. Sve odluke u vezi sa posebnim područjima kojima pripadaju državni spomenici, a koji su ujedno i kultni predmeti pravoslavne religije, donosi Savet za primenu i nadzor. Deo ovog saveta su predstavnici Ministarstva životne sredine, Ministarstva kulture, Kancelarije Evropske unije na Kosovu, OEBS-a i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu”, navodi list.

Evropa nostra je u svom izveštaju navela da je “manastir bio meta minobacačkih napada lokalnih ekstremista od 1999. do 2007. godine, kao i pokušaja terorističkog napada ISIS-a 2016. godine, nanoseći lako popravljivu štetu”.

“Manastir zajedno sa posebnim zaštićenim područjem suočava se sa ozbiljnim pretnjama po životnu sredinu. Lokalni opštinski prostorni plan nije u skladu sa strogim pravilima zaštite svetske baštine UNESKO-a ili relevantnim nacionalnim zakonima i propisima. Stalno postoji rizik od izgradnje neprikladnih urbanih objekata u blizini manastira, kao i rizik od eksproprijacije zemljišta koje pripada manastiru Dečani”, piše Evropa nostra.

Posebno je opasan plan da se u blizini manastirske kapije prostire veliki međunarodni put, piše organizacija, dodajući da je to jedini spomenik u Evropi koji vojska čuva već 20 godina. 

Od 2004. godine manastir Visoki Dečani je kao objekat Srpske pravoslavne crkve uvršten na listu ugrožene svetske baštine.

Dve godine kasnije, na istom spisku našli su se Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Iguman Sava Janjić: Visoki Dečani jesu u opasnosti 

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić kaže da je Evropa nostra ugledna organizacija, a manastir Dečani je spomenik svetske kulturne baštine u opasnosti.

“To je otvoreni poziv na progon srpskog naroda i završetak procesa etničkog čišćenja koje kosovske vlasti u međunarodnom prisustvu sprovode 21 godinu”, ocenio je iguman Sava u izjavi medijima nakon objavljivanja izveštaja.

Dodaje da je to što se manastir Visoki Dečani našao na listi 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa za 2021. godinu, jako važno, pre svega zato što se o manastiru govori kao o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu, u vremenu kada se, kako ističe, “na svakom koraku promoviše nenaučna, zlonamerna ideja da su srpske svetinje zapravo albanske”.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još