• Početna>
  • Vesti>

Jevtić sa Kolijem o položaju interno raseljenih na Kosovu

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić je danas o položaju interno raseljenih lica,povratnika i nevećinskih zajednica razgovarao sa ambasadorom Švajcarske na Kosovu, Tomasom Kolijem.

Tom prilikom je istakao da Ministarstvo za zajednice i povratak ima veliku odgovornost upogledu opšteg položaja ove ranjive grupe stanovnika i upravo zato je u ovim neizvesnim vremanimavažna komunikacija i koordinacija sa svim institucajama koje u tom smislu mogu da pomognu. Tokom susreta su se sagovornici saglasili da je važno da sve institucije moraju uložiti veći trud inapor kako bi konačno bila zatvorena poglavlja povratka, kolektivnih centara i zbrinjavanja internoraseljenih lica. U tom pogledu je od presudnog značaja postojanje vladavine prava koja može bitimotiv mladima da ne odlaze sa Kosova. Ministar Jevtić je kazao da su česti izbori jasan pokazatelj nestabilnosti društva i da je to glavniuzrok nedovoljnog ekonomskog razvoja, manjka investicija, adekvatnog planiranja i opšteg napretka.„Švajcarska jeste dobar primer suživota različitih zajednica, mogućnosti upotrebe jezika ipoštovanja ostalih prava nevećinskih zajednica“, istakao je ministar Jevtić.

Ambasador Koli je izrazivši zainteresovanost za proces povratka tokom sastanka rekao, da procespovratka umnogome zavisi od ekonomskog razvoja, zastupljenosti nevećinskih zajednica uinstitucijama, ravnopravne upotrebe jezika i nastavka dijaloga.

Ministar Jevtić je na kraju razgovora zahvalio ambasadoru Švajcarske na raznovrsnoj i svesrdnojpodršci koju Vlada Švajcarske pruža građanima Kosova, uključujući i nevećinskim zajednicama.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još