• Početna>
  • Vesti>

Godišnjica ubistva srpskih mladića u kafiću “Panda”

Na današnji dan, pre 22 godine u kafiću „Panda“, u centru Peći, ubijena su šestorica srpskih mladića iz ovog grada.

Pre 22 godine, 14 decembra 1998. godine, oko 20h, dvojica maskiranih napadača otvorili su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića “Panda”. U lokalu je tada najviše bilo prisutnih pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18).

Vlado Lončarević (18) je teško ranjen, dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

U kafiću je bilo još pet momaka, koji su pukom srećom izbegli metke.

Napadači su posle masakra pobegli u obližnje dvorište Gimnazije “Sveti Sava”, gde ih je čekala “zastava 128” crvene boje.

Istraga o ovom zločinu je pokrenuta tek 12. maja 2016. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Sve do 28. decembra 2013. godine porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici nekadašnje OVK.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je nedavno Beti da su u dosadašnjem toku istrage pribavljeni “brojni” materijalni dokazi i da je ispitano 36 svedoka.

U oktobru 2018. godine, TOK je saopštio da su ispitana 34 svedoka, što znači da su u poslednje dve godine ispitana još samo dva svedoka.

TOK je sada saopštio i da istraga “još uvek” nije okončana.

Milena Radević majka ubijenog Ivana, kazala je da su bol i tuga za nastradalom decom još veći kada se zna da država ni posle 22 godine od zločina nije u stanju da izvede pred sud izvršioce, organizatore i nalogodavce masakra u Pandi.

Izvor: RTV KiM, Beta, RKP

Comments

Pročitaj još