• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Puna podrška Kipra Srbiji po pitanju KiM i EU

Kipar je jedna od država koja čvrsto podržava Srbiju po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao što to čini i Srbija prema Kipru, izjavio je danas srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Nakon završetka zvanične posete Kipru i svoje prve posete nakon stupanja na novu dužnost, ministar je srpskim medijima u Nikoziji rekao da je tu nepromenjenu poziciju Srbije po pitanju podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kipra preneo i svom kolegi Nikosu Hristodulidisu.

“Pored toga, Kipar je i jedan od najvećih zagovornika prijema Srbije u Evropsku uniju i neko ko se trudi da nam na svakom koraku i u svakoj prilici pruži pomoć i podršku na našem evropskom putu”, rekao je Selaković.

Izrazio je zadovoljstvo što je u prvoj bilateralnoj poseti bio u prijateljskoj i bratskoj državi kao što je Kipar i dodao da Srbe sa Kipranima vezuje sličan mentalitet, kultura, ista religija, veze iz prošlosti, ali i zajednički problemi na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Takođe, dodaje ministar, vezuje nas i budućnost, jer je, naglašava, strateško opredeljenje Srbije upravo evropska budućnost.

“Mnoga iskustva koja Kiprani mogu da nam prenesu na tom evropskom putu i ona su za nas više nego dragocena”, istakao je Selaković.

Kaže da je sa svim zvaničnicima sa kojima se sastao na Kipru govorio upravo o toj podršci koju Kipar pruža Srbiji, ali i o tome koliko bi ona mogla da bude i veća ukoliko bi nastavili da intenziviramo naše veze.

“Uveren sam da ćemo u nastupajućem period uz još jaču i bolju saradnju na svim poljima pomoći jedni drugima da nam bude još bolje kao dvema državama”, zaključio je Selaković.

Selaković i Fotiui o povezivanju srpske i kiparske dijaspore

Posetu Kipru Selaković je završiti sastankom sa predsedničkim komesarom Fotisom Fotiuom zaduženim za humanitarna pitanja i prekomorske Kiprane, kao i susretom sa članovima Društva srpsko-kiparskog prijateljstva.

Selaković je s Fotiuijem razgovarao o povezivanju Srba i Kiprana u dijaspori.

Selaković i Fotiui su se saglasili da bi trebalo bilateralni memorandum o saradnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kancelarije komesara predsednika Kipra za dijasporu proširiti na trilateralni sa Grčkom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu nakon tog sastanka.

Komesar je ponudio podršku Srbiji u deljenju iskustva o organizovanju dijaspore, kako bi i srpska dijaspora bila bolje organizovana, poput kiparske.

Sagovornici su zaključili da ima puno prostora za povezivanje srpske i kiparske dijaspore u zastupanju i promociji dve države u inostranstvu.

Istakli su da bi najviše pažnje trebalo posvetiti povezivanju mladih kroz učenje istorije, jezika, kulture, ali i na povezivanje poslovnih ljudi i biznisa.

Srpsku zajednicu na Kipru čini oko 2.000 ljudi.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još