Preminulo 55 pacijenata, zaražene još 6.534 osobe

Prema najnovijem preseku, od koronavirusa u Srbiji je preminulo još 55 osoba, a zaraženo je još 6.534.

U poslednja 24 sata testirano je 19.826 osoba, a na respiratorima je 319 pacijenata.

Svakog dana u bolnicama širom Srbije oko 100 osoba završi na lečenju zbog koronavirusa.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je na lečenju ukupno oko 8.600 pacijenata i dodaje da su ti brojevi zabrinjavajući. 

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević poručuje da se na toj klinici dnevno pregleda oko 400 osoba, poručivši da sistem i lekari neće još dugo moći ovako da izdrže.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović apeluje na poštovanje mera a onima koji ne veruju da virus uopšte postoji poručuje da se epidemija događa “nama – sada i ovde”. 

Danas je zasedao Krizni štab na kom je razmatrana aktuelna epidemijska situacija, ali i nove mere koje bi trebalo da budu donete s obzirom na to da se bliže veliki praznici.

Za sada nisu usvojene nove mere, a postojeće će ostati na snazi do 15. decembra. Za ponedeljak je zakazana nova sednica kriznog štaba, nakon koje bi trebalo da se zna koje će su mere predložene. 

Razmatra se mogućnost uvođenja obaveznog karantina i negativno pi-si-ar testa za državljane Srbije i strance koji bi mogli da dođu tokom praznika, što bi moglo da dovede do dodatnog razbuktavanja epidemije. 

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još